Recepty

Recepty: Smetanové brambory

Tento recept pochází od mé drahé manželky, podle které  je to naprostá delikatesa pro kohokoliv. Mně chutnaly moc. Čas přípravy: 15 minut Pečení: 1 hodina   Co budete potřebovat: (porce pro 2 - 3 osoby)   2 – 3 větší brambory, nakrájené na 0,5 cm...

Recepty: Brokolicová polévka

Špičková a snadná polévka s jednoduchými a dostupnými ingrediencemi. Pořekadlo „Za málo peněz hodně muziky” na tento recept rozhodně sedí.     Co budete potřebovat: (na 4 porce) 300g brokolice 1 l vývaru (může být i z bujónu) 2 lžíce...

Recepty: Zeleninový závin po indicku

Zeleninová náplň je inspirovaná samosou (sambusou), tradiční indickou pochutinou, ale těsto je lístkové. Co si z těsta vymodelujete, záleží jen na vás, nemusí jít o závin. Mohou to být i kapsičky nebo něco jiného. Příprava je snadná, obzvlášť, když si...

Recepty: Luxusní polévka z červené řepy

Polévka jedinečná nejen barvou, ale i skvělou chutí. Na recept mě přivedl můj otec, kterému se v naší rodině (právem) říká „polévkový král“. Polévka vhodná pro slavnostní příležitosti nebo když chcete na někoho zapůsobit.Recept není složitý,...

Recepty: Kuba - Vánoce po staročesku

Bez smaženého kapra a bramborového salátu si české Vánoce už neumíme představit. Ještě před sto lety však tento pokrm nebyl v Čechách běžnou součástí sváteční štědrovečerní tabule. Kapra si totiž mohli dopřát je v bohatých...

Vánoční cukroví: Non plus ultra

V době předvánoční listujeme ve svých receptářích a rozhodujeme se, které cukroví letos upečeme pro svou rodinu, své blízké a známé. Nabízíme poněkud starší recepturu, která by vás mohla oslovit. Název cukroví „Non plus ultra" latinsky znamená:...

Recepty: Vánoční karamel

  Pro ty, kdo si chtějí vylepšit čaj nějakou orientální přísadou, máme recept na tekutý karamel. Může být vánoční i nevánoční, podle toho, jaké koření do něj použijete.Asi ¼ kg bílého cukru opražíme na pánvi nebo na dně kastrolu, aby se...

Recepty: Ryba na páře po čínsku

Ať už na vánoční stůl nebo jen na všední večeři má tento způsob úpravy ryby  mimořádně chutný výsledek. Příprava: 7 min. Pečení: 10-12 min.             Co budete potřebovat: (na 2 porce) 250 g filet z tresky nebo jiné bílé...

Recepty: Květákový dhal z červené čočky

Jsou recepty, které jsou v rodině oblíbené, a jedním z nich je právě tato verze dhalu, kterou vařím pravidelně. Dhal (taky psaný jako daal, vyslovuj ,,dál") je indický vegetariánský pokrm z luštěnin, většinou čočky. Tato verze je trochu upravená našim...

Recepty: Zelňačka

V drsném klimatu středního pásma si naši předkové na zimu vždy nakládali zelí. Kysané zelí ze sudu a sušené šípky pak byly jejich  jediným zdrojem vitamínu C v zimním období. Tenkrát neznali pomeranče ani citrony.Kysané zelí dostanete koupit třeba u...