Hotový závin. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Hotový závin. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Zeleninová náplň je inspirovaná samosou (sambusou), tradiční indickou pochutinou, ale těsto je lístkové. Co si z těsta vymodelujete, záleží jen na vás, nemusí jít o závin. Mohou to být i kapsičky nebo něco jiného.

Příprava je snadná, obzvlášť, když si koupíte už vyválené lístkové těsto. To vám přípravu zkrátí o dobrých 10 minut.

 


Příprava: 20 min.

Pečení: cca 20 min.

 

 

Co budete potřebovat:

(na 3 záviny)

  • 1 velkou mrkev, nahrubo nastrouhanou
  • ½ hrnku mraženého hrášku
  • 1 středně velký brambor, nakrájený na malé kostky
  • čtvrt čínského zelí, najemno nakrájeného
  • indické kari koření
  • 1 balení lístkového těsta
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vajíčko rozšlehané (na potření)

Do woku nebo větší pánve nalijte olej. Do rozpáleného oleje přihoďte všechnu zeleninu a kari koření. Za občasného míchání smažte, dokud se zelenina nezačne připalovat, pak přilijte trochu vody, snižte teplotu a za občasného míchání nechte vařit (dejte pozor, ať směs nepřipálíte, v případě potřeby přidejte trochu vody), dokud není zelenina skoro úplně měkká.

Proces přípravy - plnění závinu. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Proces přípravy - plnění závinu. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Vypněte plotýnku a odstavte pánev. Lístkové těsto si rozdělte na tři části, každou vyválejte, až je těsto dostatečně tenké (použijte mouku, kdyby se začalo lepit). Vychladlou směs zeleniny zabalte do těsta a uzavřete konce. V případě už vyváleného těsta jej rozviňte, rozdělte na části a do nich zabalte směs (ušetříte si válení).

Záviny potřete rozšlehaným vajíčkem a strčte do předehřáté trouby. Pečte na 180oC, dokud nejsou záviny hnědé (asi 20 minut).


Tipy:

Jako koření použijte jakoukoliv směs kari vyrobenou v Indii nebo Pákistánu, které jsou většinou příjemně pikantní. Mně se osvědčily např. směsi od firmy Shan nebo Rajah. České „kari” směsi jsou naproti tomu nevýrazné a mohou zkazit celkový dojem z chuti.

 

Související recepty:

Indická polévka z červené čočky

Květákový dhal

Špenát po indicku (Sag Aloo)

Vegetariánská korma

Lilek s jogurtem (Baigan Bharta)

Tikka masala

 

VŠECHNY RECEPTY