Recepty

Recepty: Mrkvová polévka se zázvorem

Hustá polévka z mrkve s trochou vymačkaného zázvoru, který jí dodá ještě nasládlejší chuť. Snadná příprava a báječná a zdravá pochoutka. Polévka nemá extrémně výraznou nebo ostrou chuť, ale o to víc si vychutnáte pravou chuť použitých ingrediencí.

Recepty: Rychlý květák s mandlemi

Tento rychlý recept slouží spíš jako příloha k hlavnímu chodu než jako samotné jídlo. Osvědčený asijský trojboj – česnek, zázvor, chilli – jsou tu doplněny dalším kořením, které dodá květáku skvělou chuť a osmahnuté madle dají jídlu ještě...

Recepty: Bramborové placky s mákem (patenty)

Tento tradiční pokrm dobře znají naše babičky a stále se připravuje v mnoha rodinách. Plackám se kromě patentů říká i jinými jmény – laty, podešve, přesňáky aj. Na tuto dobrůtku se už dnes zapomíná a myslím, že je to škoda. Patří totiž k odkazu...
Krůtí filety se žampionovou omáčkou. Místo krůtího lze použít kuřecí maso (Ondřej Horecký/Velká Epocha) Malý kulinářský zázrak lze vytvořit i z pár základních ingrediencí. Důkazem je tento recept. Maso zůstává pěkně šťavnaté a houby v bujónu...

Jak správně uvařit rýži

Častým problémem u nás je špatně uvařená rýže, většinou převařená a moc měkká. Existuje mnoho druhů rýže a stejně mnoho způsobů přípravy. Uvádím proto ty, které se osvědčily nejvíc mně. Návod je určen pro přípravu dvou nejrozšířenějších...
Čas cuket ještě úplně neodezněl a pořád se na zahrádce rodí nové a nové kusy. Co s nimi? Tady je nový, neotřelý recept na plněné cukety, který skýtá mnoho obměn. Příprava: do 15 min. Pečení: 30 – 45 min.         Co budete...

Recepty: Zapékané těstoviny po italsku

Italská verze našich šunkofleků s nezbytnými rajčaty, olivami a další zeleninou, to všechno s mozzarellou, která se roztopí nahoře. S tímto receptem určitě neprohloupíte, bude chutnat každému. Příprava: 15 min. Pečení:  20...

Recepty: Libanonské kari s lilkem a cuketou

Lilek (balklažán), cuketa a rajče tvoří skvělou a chutnou kombinaci, hlavně když k tomu přidáte patřičné koření tak jako v tomto receptu. Za pár korun budete mít hodně jídla, což ocení (nejenom) studenti.   Příprava: 5 min. Vaření: cca 20...

Recepty: Marocká polévka s cizrnou

Jednoduchá a přitom velmi dobrá polévka. V receptu jsem použil zavařené ingredience, ale pokud máte možnost a čas, použijte čerstvé, ovšem nezapomeňte si cizrnu předem přes noc namočit.                             Příprava: cca 10...

Recepty: Kokosové kuře

Jednoduchý, rychlý a VELMI chutný recept. Kuře můžete nahradit čímkoliv jiným– rybou, vepřovým, zeleninou (lilek, cuketa, brokolice apod.) nebo tofu. Příprava: 5 min (plus 1 hodina uležení) Vaření: do 10 min.           Co budete...