20100114_recepty_brambory1
Smetanové brambory - kladení vrstev. (Ondřej Horecký)
20100114_recepty_brambory2
Závěrečné polévání smetanou. (Ondřej Horecký)

Tento recept pochází od mé drahé manželky, podle které  je to naprostá delikatesa pro kohokoliv. Mně chutnaly moc.


Čas přípravy: 15 minut

Pečení: 1 hodina

 

Co budete potřebovat:

(porce pro 2 - 3 osoby)

 

  • 2 – 3 větší brambory, nakrájené na 0,5 cm plátky
  • 1 ½ větší cibule, nakrájené na tenké kolečka
  • 1 smetana na šlehání
  • pepř
  • sůl

Zapněte troubu na 200°C. Do menší zapékací formy vyskládejte první vrstvu brambor. Pokryjte cibulí, posypte solí, mírně opepřete a zalijte trochou smetany. Zopakujte to samé s další vrstvou. Zakončete třetí vrstvou brambor (tentokrát už bez cibule). Osolte, opepřete a polijte zbývající smetanou.

Formu přikryjte alobalem a strčte do trouby. Po 45 min. alobal oddělejte a pečte dalších 15 minut, až jsou brambory maličko hnědé. 


Tip:

Masová varianta – mezi první a druhou vrstvu vložte tenké plátky kuřecího nebo vepřového masa.


Přejeme dobrou chuť.

 

Podobné recepty:

Zapékané brambory s česnekem a sýrem

Zapékané brambory v křenové omáčce

Zapékané hovězí s bramborovou kaší (Cottage Pie)

Bramborové placky s mákem (patenty)

Lahodná polévka s pórkem, brambory a cibulí

 

VŠECHNY RECEPTY