Recept není složitý, jen musíte chvíli čekat, než se podusí řepa. A taky je třeba být opatrný při jejím strouhání, ať nejste červení od hlavy až k patě.
Co budete potřebovat:
(pro 6 osob)
- cca 450 g červené řepy
- 2 lžíce balsamicového (vinného) octa (popř. obyčejného)
- 1 lžíce soli
- 1 bujón zeleninový
- 1 bujón hovězí
- 1 mrkev
- 1 cibule
- ½ celeru
- 2 menší brambory
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 1 vrchovatou lžíci rajčatového protlaku
- 1 lžíci másla
Pro okrasu a závěrečné dochucení:
- čerstvý kopr, jemně nasekaný
- kysaná smetana, malé balení
Oloupejte řepu a nastrouhejte ji nahrubo (s rukavicí nebo sáčkem jako ochranou před zabarvením). Řepu, ocet a sůl dejte do hrnce, podlijte trochou vody a duste do měkka (30–40 minut).
Po cca 20 minutách dušení přejdeme k dalšímu kroku. Udělejte si z bujónů 1,3 l vývaru. Nakrájejte na kostky zeleninu (cibuli na drobno), vhoďte ji do většího hrnce, přidejte koření, protlak a vývar a vařte na mírném ohni do měkka (do 15 minut).
Z polévky vyndejte bobkové listy a nové koření, přidejte podušenou řepu, promíchejte a přidejte máslo. Pokud je libo, dochuťte solí, cayenským pepřem, cukrem nebo octem a podávejte do talířů.
Navrch každé porce přidejte lžíci smetany, posypte koprem a hostina je hotová.
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
Pokud máte malé děti, polévce se raději vyhněte. Červenou řepu tak snadno nevyperete.
Podobné recepty: