20091203_recepty_dhal
Květákový dhal. (Ondřej Horecký)

Jsou recepty, které jsou v rodině oblíbené, a jedním z nich je právě tato verze dhalu, kterou vařím pravidelně. Dhal (taky psaný jako daal, vyslovuj ,,dál") je indický vegetariánský pokrm z luštěnin, většinou čočky. Tato verze je trochu upravená našim poměrům, ale o nic méně chutnější.

Předem si jen musíte koupit kardamom a korma pastu (viz obrázek níže), kterou seženete v každém větším supermarketu nebo v indických krámcích. 

Skvělá zpráva pro vás je, že červená čočka je už loupaná, proto se nemusí namáčet a navíc tolik nenadýmá. 

 

Příprava: 10 min.

Vaření: do 40 min.

 

Co budete potřebovat:

(na 6 - 8 porcí)

  • 2 lžíce oleje
  • 1 velká cibule, nakrájená na kousky
  • 3 lžíce korma kari pasty Patak
  • 2 velké mrkve, nakrájené na kolečka
  • semínka z 9 kardamonových tobolek, rozdrcené v hmoždíři
  • 250g červené čočky
  • 400ml (1 plechovka) kokosového mléka
  • 800ml zeleninového bujónu
  • 1 větší květák, rozkrájený na růžičky
  • 1 lžička mletého nebo půl čerstvé chilli (jen pro milovníky ostrého jídla)

Dvakrát propláchněte v hrnci čočku 

Do velkého hrnce nalejte olej, přihoďte cibulku a korma pastu. Dobře promíchejte a osmahněte asi 4 min.

Přihoďte mrkev a kardamon a smažte další tři minuty.

Přidejte čočku, kokosové mléko a 400ml bujónu, přiveďte k varu a pak vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 10 minut.

Přidejte květák, zbytek bujónu a chilli a vařte na mírném ohni, už bez pokličky, asi 35 minut nebo dokud nejsou květák, mrkev i čočka měkké.

Podáveje samotné, s rýží nebo chlebem či indickými plackami naan.


Přejeme dobrou chuť!


Tipy:

20091203_recepty_patak
Korma kari pasta od firmy Patak, kterou k receptu potřebujete (Ondřej Horecký)

Kokosové mléko můžete vynechat a dát místo něj bujón, chuť ale nebude tak smetanová.

Místo mrkve zkuste příště pro obměnu sladký brambor. Chuťově i vzhledem jsou si velmi podobné. 

Korma pastu použijte tu od firmy Patak (viz foto), jiné korma pasty jsou chuťově i konzistenčně zcela odlišné. Zbytek pasty můžete odložit do ledničky a použít v budoucnu jako dochucovadlo do různých omáček, polévek nebo ji smíchat s jogurtem a naložit ve směsi maso.

Dál je skvělý na zamražení! Rozdělte si ho na menší porce, ať je vždy po ruce. 

 Podobné recepty:

Indická polévka z červené čočky

Tikka masala

Špenát po indicku (Sag Aloo)

Vegetariánská korma

Lilek s jogurtem (Baigan Bharta)

Zeleninový závin po indicku

 

 VŠECHNY RECEPTY