Non plus ultra! (Foto - pro Velkou Epochu: Veronika Hnyková)
Non plus ultra! (Foto - pro Velkou Epochu: Veronika Hnyková)

V době předvánoční listujeme ve svých receptářích a rozhodujeme se, které cukroví letos upečeme pro svou rodinu, své blízké a známé.

Nabízíme poněkud starší recepturu, která by vás mohla oslovit.

Název cukroví „Non plus ultra" latinsky znamená: Není nad to; není nic lepšího; prostě - úžasné.

Potřebujeme:

těsto:

28 dkg hladké mouky

28 dkg másla

3 polévkové lžíce vanilkového cukru

3 žloutky

sníh: 3 bílky, popřípadě více bílků a 28 dkg cukru

náplň: jemná meruňková zavařenina

Mouku, máslo, vanilkový cukr a žloutky zpracujeme v těsto. Válečkem je tence vyválíme a malou kulatou formičkou vykrajujeme kolečka. Kolečka naklademe na plech, vyložený pečícím papírem.

Do husta utřeme bílky s cukrem (sníh musí být tak hustý, že nevypadne z nádoby ani když ji obrátíte dnem vzhůru). Malou lžičkou klademe sníh na kolečka a potom takto „opusinkovaná" kolečka v troubě dorůžova upečeme. Sněhové pusinky zpravidla pečením zkaramelizují. Vychladlá kolečka slepujeme po dvou meruňkovou zavařeninou se sněhovými pusinkami na té vnější straně.

Kombinace těchto tří složek - těsta, sněhu a zavařeniny - vytvoří takový chuťový souzvuk, že nezbývá než zvolat: „Non plus ultra!" Prostě nedostižné!