V době předvánoční listujeme ve svých receptářích a rozhodujeme se, které cukroví letos upečeme pro svou rodinu, své blízké a známé.
Nabízíme poněkud starší recepturu, která by vás mohla oslovit.
Název cukroví „Non plus ultra" latinsky znamená: Není nad to; není nic lepšího; prostě - úžasné.
Potřebujeme:
těsto:
28 dkg hladké mouky
28 dkg másla
3 polévkové lžíce vanilkového cukru
3 žloutky
sníh: 3 bílky, popřípadě více bílků a 28 dkg cukru
náplň: jemná meruňková zavařenina
Mouku, máslo, vanilkový cukr a žloutky zpracujeme v těsto. Válečkem je tence vyválíme a malou kulatou formičkou vykrajujeme kolečka. Kolečka naklademe na plech, vyložený pečícím papírem.
Do husta utřeme bílky s cukrem (sníh musí být tak hustý, že nevypadne z nádoby ani když ji obrátíte dnem vzhůru). Malou lžičkou klademe sníh na kolečka a potom takto „opusinkovaná" kolečka v troubě dorůžova upečeme. Sněhové pusinky zpravidla pečením zkaramelizují. Vychladlá kolečka slepujeme po dvou meruňkovou zavařeninou se sněhovými pusinkami na té vnější straně.
Kombinace těchto tří složek - těsta, sněhu a zavařeniny - vytvoří takový chuťový souzvuk, že nezbývá než zvolat: „Non plus ultra!" Prostě nedostižné!