bavorsky_kolac
Bavorský jablečný koláč (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Nepříliš složitý a chutný recept. Možno použít i kyselejší jablka, aby doplnila sladký krém. 
 
 
 
 
 
Příprava: do 20 min.
 
Pečení: do 40 min.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Co budete potřebovat:

  • 100 g změklého másla
  • 30 g cukru krupice
  • 120 g polohrubé mouky
  • 250 g mascarpone (popř. smetanového sýra)
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 4 jablka (cca 250 g), oloupané a nakrájené na plátky
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 25 g krájených mandlí (lze vynechat)
 

Předehřejte troubu na 230°C (s ventilátorem na 210°C). Rozmíchejte spolu máslo, cukr a mouku, dokud se neutvoří těsto. To rozprostřete na spodek dortové formy (23 cm).

V míse smíchejte mascarpone a cukr. Pak přidejte vejce. Směs rovnoměrně vytřete do formy na těsto. Jablka promíchejte se skořicí a strčte na 2 minuty do mikrovlnky (plný výkon). Plátky jablek rozložte na krém.

Dejte do trouby na 10 minut. Pak snižte teplotu na 200°C (s ventilátorem na 180°C) a pečte dalších 25 minut.

Pokud používáte i mandle, posypte jimi koláč a strčte opět do trouby, dokud mandle nezhnědnou.

Pokud mandle nepoužíváte, vytáhněte koláč z trouby rovnou. Nechte vychladnout, pak odstraňte boční část formy a dejte dobrotku vychladit do lednice.

 

Přejeme dobrou chuť!

 

Tipy:
Když nemáte mascarpone, můžete použít krémový sýr, jako Lučina apod. Komu nestačí uvedená porce sýra, může jeho dávku zdvojnásobit (společně s cukrem a vejcem).
 
U těsta jsem použil poloviční dávku cukru, protože nemám rád příliš sladké dezerty, takže si cukru po chuti přidejte. Také můžete přidat cukr do skořice, když ji budete přidávat k jablkům.
 
Další dimenzi moučníku dodáte, když vršek dortu posypete deset minut před koncem pečení sezamovými semínky.
 
 
Podobné recepty:

Kokosová buchta

Vepřové kotlety v jablečné šťávě

Jednoduchý medovo - jablečný koláč

Lehký a úsporný jablečný dort z ovocného pudingu

Tvarohový dort s jahodami

 

VŠECHNY RECEPTY