Veprova kotleta v jablecne stave
Vepřová kotleta v jablečné šťávě je snadná dobroutka pro labužníky (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Vepřové kotlety naložené v jablečné šťávě, bylinkách a zakysané smetaně získají skvělou nasládlou chuť a jejich přípravu s naším návodem zvládne i začátečník.


Příprava: cca 10 min. + uležení

Vaření: do 20 min.

 

 

 

 

 


Co budete potřebovat:

(porce pro 4 osoby)
 
  • 4 vepřové kotlety (tloušťka cca 2 cm)
  • jablečnou šťávu (popř. džus)
  • ½ lžíce francouzské hrubozrnné hořčice
  • ½ lžíce sušené šalvěje
  • 1 stonek rozmarýnu (popř. ½ lžíce sušeného)
  • ½ citronu
  • cca 150 g zakysané smetany (18%)
  • ½ lžíce zázvorové pasty (lze vynechat)
  • cukr
  • olej


Do zapékací nádoby nalijte dost jablečné šťávy, aby dosahovala nad kotlety. Přidejte vymačkanou šťávu z citronu, hořčici, bylinky, zázvor a smetanu a promíchejte. Zdá-li se vám šťáva moc kyselá, můžete přidat cukr. Vložte vedle sebe kotlety a nechte uležet alespoň 1 hodinu.

Rozpalte pánev a na troše oleje osmahněte kotlety, asi 1-2 minuty z obou stran (záleží na tloušťce masa). Kotlety vyndejte na talíř nebo jinou nádobu a nalijte do pánve šťávu.

Za stálého míchání přiveďte k varu. Snižte plamen, nechte mírně probublávat a vložte kotlety zpět.

Vařte 4-8 minut, v polovině maso obraťte. Že jsou kotlety hotové, poznáte, když je propíchnete. Jestli z masa teče červená šťáva (krev), ještě hotové není.

Podávejte s vaší oblíbenou přílohou.

Přejeme dobrou chuť!


Tipy:

Tučnou smetanu najdete v Lidlu.

Maso si kupte od dobrého řezníka, ne týden zabalené v plastu ze supermarketu.

 

Podobné recepty:

Vepřové kotlety na víně a fenyklu

Krůtí filety se žampionovou omáčkou

Vepřové plátky na medu

Asijský špíz satay s arašídovou omáčkou

Hovězí plátky po japonsku

 

VŠECHNY RECEPTY