Dle statistik FAO z roku 2009 patří k největším producentům jablek s 31 megatunami Čína (44% světové produkce), USA (6%), Turecko, Polsko, Írán, Itálie, Francie. V České republice a na Slovensku se v té době vyprodukovalo asi 180 000 tun jablek, což je zhruba 1/3 z celkového množství z roku 1991. Nenásledujeme tak rostoucí trend ve světě a to i přes bohatou tradici a příznivé podnební podmínky.
Výživová hodnota jablek*
Nutriční vlastnosti činí z jablek ceněné ovoce, které je ve výživě člověka vhodné například jako prevence chorob nebo se doporučuje při různých dietách.
Díky obsahu draslíku a polyfenolických látek je doporučována jejich konzumace jako prevence například kardiovaskulárních nebo nádorových onemocnění. Jablka mají poměrně vysokou antioxidační aktivitu, která je způsobena obsahem flavonoidů a vysokým množstvím vitaminu C.
Jablka jsou oproti některým jiným druhům jádrového ovoce (např. hruškám) méně energeticky vydatná. Naopak se vyznačují vysokým obsahem minerálních látek. Z nich je zde již vedle zmiňovaného draslíku i vysoký obsah fosforu a hrubé bílkoviny, které jsou zdrojem dusíku. Fosfor a dusík jsou důležité v kvasném průmyslu.
Jablka jsou jedním z nejcennějších zdrojů vlákniny a pektinu. Jsou základem pro mnoho výrobků, kde se využívá želírovací schopnosti pektinu (džemy, marmelády, rosoly apod.). Pektin se dokonce z jablek průmyslově získává. Je součástí vlákniny, která má důležitý vliv na střevní peristaltiku.Trávení může napomáhat i vysoký podíl kyselin, a to zejména kyseliny jablečné. Vyskytuje se zde také hodně kyseliny chlorogenové, která má antioxidační účinky.
Sklizeň a skladování
Mít „evropské“ jablko na stole po celý rok není dnes nic neobvyklého. Vděčíme tomu relativně dlouhému rozpětí sklizně, kdy na sebe navazují různé kultivary, a také jejich relativně dlouhé skladovatelnosti.
První jablka patří k takzvaným letním. Dozrávají od půlky července až do srpna. Jsou náchylné k mechanickému poškození a nejsou vhodné ke skladování. Na pultech obchodů jsou tedy k vidění jen málokdy. Druhou skupinou jsou jablka podzimní. Sklízí se na konci srpna a v září, jsou vhodné jen ke krátkodobějšímu, několikaměsíčnímu skladování. Nejvhodnější k dlouhodobému uskladnění jsou zimní jablka. Ty se sklízí v průběhu září a října. Patří sem ty nejprodávanější kultivary jako Golden delicious, Idared, Jonagold, Šampion, Gala, atd...
Na našem trhu se kromě domácí produkce objevují jablka hlavně z italské oblasti Bolzano, dále pak z Polska, Německa, Rakouska, Francie a Maďarska. V případě nevykrytí poptávky evropskou produkcí (nejčastěji březen/duben) jsou připravení uspokojit naše potřeby zámořští importéři z JAR, Chile, Brazílie, Argentiny nebo Nového Zélandu.
Tipy na závěr
-
- Dobře vyzrálé jablko poznáte podle vybarvenosti a tmavých pecek.
Recepty
Jablkový dort od Venušky
Polévka z petržele a jablek
Bavorský jablečný koláč
* Část "Výživová hodnota jablek" vznikla ve spolupráci s doc. Ing. Otakarem Ropem, Ph.D., z Ústavu potravinářské technologie a mikrobiologie, Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.