Špenátová buchta
Špenátová buchta (Ondřej Horecký/Velká Epocha

 

Špenátová buchta na řecký způsob je chutná, rychlá a zdravá. Pokud máte na zahrádce čerstvý špenát, využijte ten. Pokud ne, zkuste i ten mražený.

 

Příprava: do 15 min.

Pečení: cca 25 min.

 

 

 

 

Co budete potřebovat:

  • 800 g listů čerstvého špenátu (popř. 900 g (2 balení) zmrazeného listového špenátu)
  • 1 balení listového těsta
  • 2 vejce
  • 250 g feta sýru (popř. balkánského sýru)
  • lžíci čerstvého kopru
  • menší hrst petrželové natě
  • 4 jarní cibulky
  • pepř
  • sůl
  • olej

Pečlivě špenát omyjte, ať později nekřoupete hlínu. Nakrájejte listy na malé kousky. Vymačkejte špenát, ať se všechna tekutina dostane pryč. Pokud používáte mražené špenátové listy, rozmražte je nejdřív v mikrovlnce a pak z nich pečlivě vymačkejte všechnu vodu. Následně listy nakrájejte na malé kousky.

Vložte špenát do velké mísy a prosolte ho. Do mísy přidejte nahrubo nastrouhaný feta sýr. Přidejte omytý a nadrobno nakrájený kopr, jarní cibulku a petrželovou nať. Rozbijte vajíčka a přidejte je do mísy. Opepřete a osolte. Nezapomeňte, že feta sýr je hodně slaný, tak to nepřežeňte. Vše dobře promíchejte.

Olejem si vymažte menší pekáč (do kterého se vejde 1-2 centimetrová vrstva špenátové směsi). Na spodek pekáče umístěte větší polovinu rozváleného listového těsta tak, aby přečnívalo přes okraj pekáče.

Na těsto vysypte a vyrovnejte špenátovou směs. Přehněte okraje těsta dovnitř pekáče. Nahoru umístěte druhou polovinu těsta. Těsto, které přebývá, odkrojte. Nožem vytlačte do horního těsta jemnou rýhu ve tvaru mřížky, podle které buchtu po upečení nakrájíte. Potřete trochou oleje a dejte zapéct do trouby na 180 C. Pečte cca 25 minut nebo dokud není těsto nazlatovělé. 

Po vytažení nakrájejte podle mřížky na kostky.

Přejeme dobrou chuť!


Tipy:

Pro usnadnění použijte už rozválené listové těsto, které je v obchodech k dostání. Z těsta si také můžete udělat šátečky, popř. jiné tvary. Pokud máte listové těsto rádi, dejte si dolů i nahoru dvě vrstvy těsta.

Pro křupavější koláč těsto nahoře před strčením do trouby pokropte vodou.

Lze použít i jiné než listové těsto, jen se bude déle péci.

 

Související recepty:

Což takhle dát si špenát? (s recepty)

Cizrna s citrónem a špenátem

Špenát s bramborem po indicku (Sag Aloo)

Zapékané těstoviny se špenátem a ořechy

Špenátová polévka

Slaný cuketový koláč

 

VŠECHNY RECEPTY