spenatova_polevka
Špenátová polévka z mladých lístků špenátu (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Snadná, zdravá a barevně atraktivní polévka vhodná pro vegetariány, dietáře, ale i všechny ostatní. Pokud můžete, použijte mladý špenát z vlastní zahrádky, který by měl právě růst.
 
 
 
Příprava: 10 min.
Vaření: 30 min.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Co budete potřebovat:

(porce pro 4 osoby)
 
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, rozdrceného
  • půl středně velké cibule, nadrobno nakrájené
  • 1 řapík celeru, nadrobno nakrájený
  • 1 středně velký brambor, oloupaný a nakrájený na kostky
  • 500 ml zeleninového vývaru (bujónu)
  • 500 ml polotučného (nízkotučného) mléka
  • 180 g čerstvého špenátu
  • pepř z mlýnku
 
 
Rozehřejte olej ve větším hrnci. Osmahněte cibuli, celer, česnek a brambor asi 5 minut (dokud cibule nezesklovatí). Přidejte vývar a mléko. Přiveďte k varu, zakryjte a nechte vařit na mírném ohni asi 10 minut.
 
Vhoďte polovinu špenátu, zakryjte a opět nechte mírně vařit dalších 10 minut. Nechejte pár minut vychladnout a pak polévku přelijte do mixéru (jestli se tam nevejde, můžete provést nadvakrát). Přidejte zbývající špenát a dobře rozmixujte (tím získáme sytou zelenou barvu).
 
Přelijte zpátky do hrnce a nechte chvilku mírně vřít, až bude všechen špenát úplně měkký.
 

 

Přejeme dobrou chuť!

 

Podobné recepty:

Špenátová buchta

Jednoduchá květáková polévka

Brokolicová polévka

Cuketovo - špenátová polévka se smetanou

Dýňová polévka

 

VŠECHNY RECEPTY