Uvaříme těstoviny klasickým postupem - voda se solí (doporučuji zvolit těstoviny většího tvaru, např. spirály nebo trubky, dobré jsou i celozrnné těstoviny z tmavé mouky).
Uvařené promícháme se lžící oleje a bylinkami (bazalka, dobromysl, tymián - zkrátka jak kdo má rád) v nádobě, ve které je budeme zapékat, ale největší podíl je špenátu.
Zde doporučuji špenát listový, předem jemně spařený. Pokud nemáte, můžete použít i zmrazený, což jsem v tomto případě udělal já. Přimícháme dvě hrsti nadrobno pokrájených vlašských ořechů a dáme do trouby předem vyhřáté na 200 stupňů C.
V malém kastrůlku si začneme připravovat smetanovo - sýrovou omáčku.
Potřebujeme:
- 1 sladkou smetanu
- 2 tavené sýry (můžeme použít i pomazánkové máslo nebo nivu)
- trošku pepře a soli
Po deseti minutách zapékání zalijeme omáčkou těstoviny a necháme v troubě ještě pět minut. Během těch pěti minut si nastrouháme sýr (eidam, parmazán - jak kdo má rád).
Po vyndání z trouby posypeme zapečené těstoviny námi zvoleným a nastrouhaným sýrem a podáváme.
Dobrou chuť!
Vyzkoušejte také:
Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty
Zapékaný lilek s rajčaty a sýrem