Je období špenátu, tak proč se neinspirovat pár zajímavými recepty. (Foto: Florin Bleiceanu/SXC)
Špenát se nám na zahrádce hromadí a určitě přemýšlíte nad způsoby konzumace. Velká část asi skončí v mrazáku, ale čerstvý upravený špenát těžko porazíte. Pokrmy z mladých lístků rostliny nebo s jejich podílem jsou velmi chutné a na hony vzdálené nepřesvědčivému pyré z mražených kostek, se kterým se často setkáváme v obchodě.
 
Jak asi každý ví, je špenát velmi zdravý a jde o oblíbenou pochutinu téměř na celém světě. Více o rostlině si můžete přečíst ve starším článku Špenát - zelený poklad našich zahrad, kde se dozvíte, jak to bylo s Pepkem námořníkem, původem špenátu i jeho příznivými účinky na naše zdraví.
 
Z našeho archívu jsme vybrali špenátové recepty na trošku jinou, exotickou notu, kde budete moci plně ocenit chuť této čerstvě upravené vitamínové bomby.
 
Sag Aloo je špenát s bramborem připravovaný na indickém subkontinentě. Jak už je u indických jídel zvykem, dobře nejenom chutná, ale i voní, díky štědrému využití koření.
 
 
Špenátová buchta je zase řecká specialitka, kde se špenát smíchá s balkánským sýrem (nebo fetou) a zapeče v listovém (ale i jiném) těstě.
 
Zapékané těstoviny se špenátem a ořechy jsou absolutní bombou, která osloví každého. Místo vlašských ořechů můžete použít i jakékoliv jiné.
 
Další příjemná kombinace je špenát s cizrnou, rajčaty a citrónem, kterou můžete servírovat jako hlavní jídlo (s pečivem nebo rýží) anebo jako přílohu k masům.
 
A na závěr tak trochu klasika, i když chuťově na míle daleko od typické špenátové polévky, jak ji známe ze škol. Této se nic nevyrovná. A kdyby vám nestačila tahle, máme tu ještě další variantu, špenátovou polévku s cuketou a smetanou, s troškou máty pro lepší chuť i vůni.

 

Pro seznam všech receptů klikněte zde.