Sag aloo
Sag aloo je oblíbené indické jídlo, které je snadné na přípravu a sestává z brambor a špenátu jako hlavních ingrediencí (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Indický způsob přípravy špenátu a bramboru je velmi chutný, rychlý a hodně odlišný od toho našeho. Sag Aloo (čti sag alú) prostě znamená špenát s bramborem, i když místo špenátu se v Indii a Pákistánu někdy používá jiná listová zelenina. 
 
Toto jídlo je velmi zdravé a výživné a když vynecháte čili papričku, možná si ho oblíbí i vaše děti.
 
 
Příprava: 15 min.
 
Vaření: do 40 min.
 
 

Co budete potřebovat:

(pro 4 osoby)
 
  • 500 g zmraženého listového špenátu
  • 4 lžíce oleje
  • 250 g brambor, oloupaných a nakrájených na asi 2 cm kostky
  • 250 g sladkých brambor, oloupaných a nakrájených na 2 cm kostky
  • 1 cibuli, nakrájenou na pásky
  • 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno
  • 2,5 cm zázvoru, oloupaného a nakrájeného nadrobno
  • 1 čerstvou chili papričku, nakrájenou nadrobno
  • 1,5 lžičky kurkumy
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl
  • pepř
 
Nechte vařit vodu. Dejte do ní zmrazený špenát, snižte na střední plamen a vařte asi 3 min. Slijte, propláchněte studenou vodou a vymačkejte všechnu vodu. Špenát nahrubo (nebo najemno) nakrájejte (podle preferencí) a odložte stranou.
 
Na velké hluboké pánvi rozehřejte nad středně silným plamenem olej. Přidejte cibuli, smažte asi 2 minuty. Přidejte česnek a zázvor a smažte další minutu.
 
Přihoďte špenát a všechny ostatní ingredience, promíchejte a nechte vařit na mírném ohni. Občas promíchejte a dolijte vodu, když je třeba (aby se ingredience nepřipálily). Pokrm je hotový, až jsou měkké brambory (20 – 30 min.).
 
Podávejte s plackami nán, pitou nebo jen tak samotné.
 
Přejeme dobrou chuť!
 
 
Tipy:
 
Samozřejmě lze použít i čerstvý špenát, jen si ho napřed rychle povařte.
 
Pokud neseženete batáty (sladké brambory), nahraďte je mrkví anebo použijte jen obyčejné brambory.
 
 
Zkuste také: