Zapékaná rajčata s fetou. (Ondřej Horecký/  Velká Epocha)
Zapékaná rajčata s fetou. (Ondřej Horecký/ Velká Epocha)

Tento recept mě naučila moje známá a já sám jsem ho předal mnoha dalším lidem. Každý, kdo tento pokrm ochutnal poprvé, byl překvapen, jak je vynikající. Můžu zaručit, že bude chutnat naprosté většině strávníků.

Toto jídlo má několik významných výhod: je ultra rychlé na přípravu, je nesmírně chutné, zdravé a výživné a v neposlední řadě i levné.

 

 

 

Čas přípravy: 12 minut.

Pečení: 40 minut.

 

 

Co budete potřebovat:

(porce pro 2 osoby)

  • 2-3 lžíce olivového oleje (možno i obyčejný)
  • 200 g (jedno balení) sýru feta (nebo balkánského sýru)
  • ½ kg rajčat (cherry nebo normálních rozkrájených na větší kousky)
  • půl česneku, tj. asi 6 stroužků
  • 1 lžíce provensálského koření
  • sůl

Zapněte troubu nastavenou na 180º C a pak začněte s přípravami. Do pečící nádoby velikosti asi 20x20 cm nalijte olivový olej. Nakrájejte sýr feta na malé čtverečky, popřípadě jej rozdrobte na kusy rukama a nasypte do nádoby. Umyjte rajčátka a dejte je do nádoby také (větší rajčata rozkrájejte na kousky). Oloupejte česnek, rozdrťte a posypejte s ním rajčata a fetu. Přidejte provensálské koření a všechno to rovnoměrně promíchejte.

Podle chuti můžete přidat sůl, ale opatrně! Feta sýr je sám o sobě dost slaný, takže netřeba přehánět. Vždycky můžete dosolit později.

Dejte do trouby zapéct na cca 40 min. nebo až jsou kousky sýra mírně hnědé.

Podává se s pečivem – chlebem, teplou bagetou, pittou apod.

Tipy:

Rajčata se používají malá keříková (cherry), ale stejně dobře poslouží běžná rajčata. Nejlépe chutnají samozřejmě ta sezónní, neskleníková a domácí. Úplně malá rajčátka nekrájím, jen je propíchnu vidličkou, aby se lépe propekla.

Kdo je „česnekový“, přidá si víc česneku. Doporučuji český česnek, ne ten z Číny. Je silnější, kvalitnější, bez kontaminace a je hlavně...je náš.

Balkánský sýr je narozdíl od feta sýru slaný, některé u nás vyráběné sýry jsou až nepoživatelně slané a dokáží zkazit celý pokrm. Mně se osvědčil balkán z Lidlu.

Oblíbenou kratochvílí na závěr hostiny je vytírání zbytků z pekáče chlebem (nebo jiným pečivem). Ani kousek té dobroty nesmí přijít nazmar.

 

Přejeme dobrou chuť

 

Podobné recepty:

Zapékaný lilek s balkánským sýrem

Zapékaný lilek s rajčaty a sýrem

Zapékané kapustičky se šunkou a rajčaty

Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty

Papriky v rajčatové omáčce

 

VŠECHNY RECEPTY