20090909-recepty-zapekany-lilek2Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty. (Ondřej Horecký/ Velká Epocha)

Tento italský recept je trošku složitější na přípravu, než předchozí „desetiminutovky“, ale vaše úsilí bude odměněno lahodným pokrmem a možná i chválou vašich blízkých. Postoupíte na další úroveň ve vašem kulinářském umění...

 

Doba přípravy: cca 20 min.

Doba pečení: 30 – 40 min.

 

Co budete potřebovat:

(pro 2-3 osoby)

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velký lilek
  • 250 g čerstvé mozzarelly
  • 4 rajčata
  • hrst nastrouhaného parmezánu (popř. eidamu nebo nivy)
  • provensálské koření
  • sůl

Oloupejte lilek, okraje odkrojte. Pak lilek nakrájejte na kolečka o tloušťce cca 1 cm. Ve velkém hrnci necháme vřít vodu, do které lilky vhodíme a necháme je max. na 2 minuty povařit (tím lilek změkne a urychlí nám to pečení). 

Vodu z hrnce vylijte a lilky nechte vychladnout, zatímco si nakrájíte na kolečka rajčata a mozzarellu.

Předehřejte troubu na 180 C. Do pečící mísy o velikosti asi 20x20 cm nalijte olej. Naskládejte vedle sebe kolečka lilku, posypejte jemně solí. Na lilky naskládejte kolečka mozzarelly, posypejte jemně solí. Na sýr dejte vrstvu nakrájených rajčat, jemně posypejte solí, a provensálským kořením.

Postup zopakujte – tj. nahoru dáte vrstvu lilků (a trochu soli), pak mozzarelly a nakonec rajčat. Zase posypejte provensálským kořením a vše posypejte nastrouhaným parmezánem (nebo eidamem či nivou). Strčte do trouby a nechte péci cca 35 min. 


Podávejte s pečivem – bagetou, chlebem, pitou apod.


Přejeme dobrou chuť.

 

Tipy:

Nebojte se, že přesolíte. Jak lilek, tak mozzarella jsou bez chuti, a tak pokud je neosolíte, možná to budete dohánět ještě na talíři.

 

Podobné recepty:

Rajská jablíčka po provensálsku

Lilek po asijsku

 
 

 

 VŠECHNY RECEPTY

20090909-recepty-zapekany-lilek3
Proces přípravy jídla – kladení první vrstvy. (Ondřej Horecký/ Velká Epocha)
http://www.velkaepocha.sk/2010050613187/Recepty-Zapekany-lilek-s-balkanskym-syrem.html