Zapékaná růžičková kapusta s rajčaty, šunkou a sýrem
Zapékaná růžičková kapusta s rajčaty, šunkou a sýrem (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Snadný, zdravý a chutný recept, který mi prozradil můj drahý bratr. Díky za něj, stojí za to ho určitě vyzkoušet a věřím, že jako já, se k němu budete rádi vracet.

 



Příprava: cca 12 minut

Pečení: do 40 minut

 

 

 

 

 

Co budete potřebovat

(pro 2-3 osoby)

  • 300 g růžičkové kapusty
  • 100 g malých rajčátek
  • 200 g šunky
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • 100 g sýru eidamu
  • 100g nivy
  • 150 ml smetany
  • lžíci bazalky (čerstvé nebo sušené)


Růžičky kapusty opláchneme a poté oloupeme starší vrchní vrstvu (v obchodě se častou prodávají už oloupané). Čisté kapustičky vložíme do zapékací mísy s trochou oleje na dně a proložíme je omytými rajčátky. Šunku nakrájíme na podlouhlé plátky a přidáme ji do zapékací nádoby také.

Naplněnou mísu zalijeme smetanou, poté vše osolíme a opepříme a posypeme jemně natrhanou bazalkou.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 20 minut na 180C. Pak mísu vytáhneme, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme znovu zapéct, dokud nejsou kapustičky měkké (cca 10 minut).

Před podáváním dozdobíme hotové jídlo čerstvou bazalkou.

Přejeme dobrou chuť!



Tip:

Pokud chcete mít jídlo vydatnější, zapečte se zeleninou i nakrájené brambory a natvrdo uvařené vejce. Chuťově si ho zpestřete přidáním koření dle chuti (karí, italské bylinky) a také utřeným česnekem. Místo šunky můžete použít libové uzené maso. Vegetariáni mohou maso vynechat úplně.

 

Podobné recepty:

Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty

Zapékaný lilek s balkánským sýrem

Zapékaná pohanka s rýží, hlívou ústřičnou a zeleninou

Zapékané brambory v křenové omáčce

Zapékané hřiby s bramborovou kaší

Rajská jablíčka po provensálsku

 

VŠECHNY RECEPTY