recke_papriky1
Papriky v rajčatové omáčce jako příloha k masovým kuličkám a rýží. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Pokud přemýšlíte, co s vaší úrodou paprik a rajčat, tady je chutný a jednoduchý recept z Kréty, který váš problém vyřeší. Nejde o hlavní jídlo, spíš o přílohu anebo zajímavý předkrm na vaši párty.
 
 
 
Příprava: do 10 min.
Vaření: do 30 min.
 
 
 
 
 
 
 
 

Co budete potřebovat:

(příloha pro 3 až 4 osoby)
 
  • ½ kg bílých (zelených) špičatých paprik
  • 100 ml olivového oleje
  • 200 - 300 g rajčat
  • 3 stroužky česneku, rozdrceného
  • sůl
  • 1 lžíci balzamikového octa
 
 
Nejprve připravíme rajčata. Tento krok můžete vynechat, pokud použijete pasírované rajčata z obchodu, popř. krájené v plechovce.
 
Rajčata dejte do misky a zalijte vroucí vodou. Počkejte pár minut a pak oloupejte. Nakrájejte na hrubší kusy a rozmixujte v mixéru.
 
Omyjte si a očistěte papriky (pokud je máte z vlastní zahrady) a osušte v utěrce. Na plotně rozehřejte ve větší pánvi nebo hrnci olej. Naskládejte do nádoby papriky (aby byla jen jedna vrstva). Nechte smažit, až jsou mírně dohněda a pak otočte. Nechte opět několik minut smažit a přidejte rozdrcený česnek.
 
recke_papriky2
Papriky je třeba osmahnout na oleji, dokud nezměknou a nesplasknou (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Promíchejte, a je-li třeba, ještě smažte. Papriky by měly být mírně hnědé a splasklé. Přidejte rozmixovaná rajčata a nechte asi 10 minut vařit. Přidejte ocet a sůl podle chuti a dobře promíchejte. Odstavte a můžete podávat.
 
Servírujte jako přílohu k masu (vyzkoušejte s masovými kuličkami) a rýži (bramborám) nebo jako předkrm s balkánským sýrem, pitou, chlebem apod. Papriky jsou dobré za tepla, i za studena (pokojová teplota).
 
 
Přejeme dobrou chuť!

 

 

Vyzkoušejte také:

Kukuřičné placičky

Masové kuličky

Zapékané kapustičky se šunkou a rajčaty

Zapékaná rajčata s fetou (balkánským sýrem)

 

VŠECHNY RECEPTY