20100506 zapekanylilek
Zapékaný lilek s fetou. (Velká Epocha)

Řecký recept s typickými krajovými surovinami (nejen) pro vegetariány, který je vhodný jako předkrm, příloha anebo i hlavní jídlo.

 

 

Příprava: 15 min.

Pečení: cca 35 min.

 

 

 

 

Co budete potřebovat:

(pro 2 osoby)

  • 1 větší lilek
  • 200g rajčat, nadrobno nakrájených
  • 2 hrsti čerstvé bazalky, nadrobno nakrájené
  • 4 stroužky evropského česneku, rozdrceného
  • 150g sýru feta (popř. balkánského)
  • olej
  • sůl
  • pepř

Omyjte lilek a odkrojte oba konce. Lilek rozřežte podélně na asi 1 cm tlusté plátky. Ty lehce osmahněte na oleji, dokud nejsou měkké a mírně hnědé.

Předehřejte si troubu na 180°C.

Do zapékací formy s troškou oleje naspodu naskládejte vedle sebe plátky lilku. V míse smíchejte rajčata, polovinu dávky sýra (rozdroleného), bazalku, česnek, sůl a pepř (dle chuti). Směs naneste na lilek, posypte zbylou polovinou rozdrolené fety a pečte na  180°C asi 35 minut nebo dokud není sýr mírně hnědý.

Přejeme dobrou chuť!

 

Tip:

Vynikající doplněk k tomuto pokrmu je pečená cuketa. Rozkrojte cuketu podélně na půlku, potřete vnitřní část olejem, posypte solí a pepřem a dejte zapéct společně s lilkem.

Lilek saje olej jako divý. Pomůže proto, když ho před smažením 20 minut nasolíte. Také ho můžete udělat v páře nebo rychle povařit ve vodě, dokud nezesklovatí.

 

Vyzkoušejte také: