Jemně nasládlá polévka z petržele a jablek je snadná na přípravu a určitě by chutnala i britským královským novomanželům. Koneckonců pochází z jejich země. Naprostá většina polévek jsou tu husté tekutiny bez kousků zeleniny nebo masa, všechno je narozdíl od našich polévek rozmixované.
Příprava: do 10 min.
Vaření: 30 min.
Co budete potřebovat:
(porce pro 4 - 5 osob)
- 2 lžíce másla (nebo margarínu)
- 1 středně velkou cibuli
- 2 středně velké petržele
- 1 velké jablko na vaření (viz tipy)
- 600 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce petrželové nati, nakrájené nadrobno
- půl lžičky provensálského koření
- 500 ml mléka
- sůl
- pepř
Nakrájejte zeleninu na menší kousky. Oloupejte jablko, odstraňte jádřinec a nakrájejte na menší kusy. V hrnci roztopte máslo a za stálého míchání osmahněte zeleninu i s jablkem, dokud cibule nezesklovatí.
Přidejte vývar, koření a petrželovou nať a přiveďte k varu. Snižte teplotu a na mírném ohni vařte 30 minut. Pak přidejte mléko a promíchejte.
Nechte mírně zchladnout a pak polévku po částech rozmixujte v mixéru. Znovu ohřejte, dochuťte solí (pepřem) a můžete podávat. Pokud se vám zdá polévka ještě dost hustá, můžete přidat trochu vody.
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
Petrželovou nať můžete nahradit pažitkou, bazalkou apod.
Na vaření se používají kyselé zimní odrůdy jablek, které jsou velké, tvrdé a dozrávají až na jaře. Jde např. o odrůdy Ontario, Karmína, Linda, Bramley (Anglie), aj.
Vyzkoušejte také: