Jablečno - petrželová polévka (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Jemně nasládlá polévka z petržele a jablek je snadná na přípravu a určitě by chutnala i britským královským novomanželům. Koneckonců pochází z jejich země. Naprostá většina polévek jsou tu husté tekutiny bez kousků zeleniny nebo masa, všechno je narozdíl od našich polévek rozmixované.
 
 
 
Příprava: do 10 min.
Vaření: 30 min.
 
 
 
 

Co budete potřebovat:

(porce pro 4 - 5 osob)
 
  • 2 lžíce másla (nebo margarínu)
  • 1 středně velkou cibuli
  • 2 středně velké petržele
  • 1 velké jablko na vaření (viz tipy)
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce petrželové nati, nakrájené nadrobno
  • půl lžičky provensálského koření
  • 500 ml mléka
  • sůl
  • pepř
 
Nakrájejte zeleninu na menší kousky. Oloupejte jablko, odstraňte jádřinec a nakrájejte na menší kusy. V hrnci roztopte máslo a za stálého míchání osmahněte zeleninu i s jablkem, dokud cibule nezesklovatí.
 
Přidejte vývar, koření a petrželovou nať a přiveďte k varu. Snižte teplotu a na mírném ohni vařte 30 minut. Pak přidejte mléko a promíchejte.
 
Nechte mírně zchladnout a pak polévku po částech rozmixujte v mixéru. Znovu ohřejte, dochuťte solí (pepřem) a můžete podávat. Pokud se vám zdá polévka ještě dost hustá, můžete přidat trochu vody.
 
Přejeme dobrou chuť!
 
 
Tipy:
Petrželovou nať můžete nahradit pažitkou, bazalkou apod.
 
Na vaření se používají kyselé zimní odrůdy jablek, které jsou velké, tvrdé a dozrávají až na jaře. Jde např. o odrůdy Ontario, Karmína, Linda, Bramley (Anglie), aj.

 

Vyzkoušejte také:

 

Zelňačka

Bavorský jablečný koláč