Zapékané brambory. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Zapékané brambory. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Brambory - neodmyslitelná součást stravy našeho národa. Podobně jako Irové i my bychom se bez nich asi neobešli. Tady je jeden z mnoha způsobů přípravy erteplí, zemáků, kobzol anebo jak se jim říká...

 

Příprava: 10 min.

Pečení: cca 40 min.

 

Co budete potřebovat:

na 2 porce

  • 6 středně velkých brambor
  • 4 stroužky česneku
  • 150g tvrdého sýra, nakrájeného na tenké plátky
  • sůl
  • máslo
Zapékané brambory. Ukázka nářezu brambory na ježka. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Zapékané brambory. Ukázka nářezu brambory „na ježka". (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Brambory oloupejte a nařežte „na ježka", tzn. nakrájejte na tlustší plátky, ale nedokrojte až do konce. Dejte brambory do zapékací formy, nahoru dejte plátky másla (na každý brambor jeden), přikryjte pokličkou nebo alobalem a nechte v troubě péct při 180°C, dokud nejsou brambory poloměkké (zkuste vidličkou nebo nožem asi po 25 min.).

Alobal sundejte, na brambory rozetřete rozdrcený česnek a položte plátky sýra. Dejte zpět do trouby a pečte, dokud není sýr roztavený a mírně hnědý.

Podávejte s mlékem.

 

Tipy:

Tento pokrm už není moc vhodný k ohřívání, proto pokrm snězte pokud možno hned po uvaření.

 

Podobné recepty:

Zapékané brambory v křenové omáčce

Zapékané hovězí s bramborovou kaší (Cottage Pie)

Bramborové placky s mákem (patenty)

Lahodná polévka s pórkem, brambory a cibulí

Fazolový trojboj

Fondue - sýrový pozdrav ze Švýcarska

 

VŠECHNY RECEPTY