Brambory - neodmyslitelná součást stravy našeho národa. Podobně jako Irové i my bychom se bez nich asi neobešli. Tady je jeden z mnoha způsobů přípravy erteplí, zemáků, kobzol anebo jak se jim říká...
Příprava: 10 min.
Pečení: cca 40 min.
Co budete potřebovat:
na 2 porce
- 6 středně velkých brambor
- 4 stroužky česneku
- 150g tvrdého sýra, nakrájeného na tenké plátky
- sůl
- máslo
Brambory oloupejte a nařežte „na ježka", tzn. nakrájejte na tlustší plátky, ale nedokrojte až do konce. Dejte brambory do zapékací formy, nahoru dejte plátky másla (na každý brambor jeden), přikryjte pokličkou nebo alobalem a nechte v troubě péct při 180°C, dokud nejsou brambory poloměkké (zkuste vidličkou nebo nožem asi po 25 min.).
Alobal sundejte, na brambory rozetřete rozdrcený česnek a položte plátky sýra. Dejte zpět do trouby a pečte, dokud není sýr roztavený a mírně hnědý.
Podávejte s mlékem.
Tipy:
Tento pokrm už není moc vhodný k ohřívání, proto pokrm snězte pokud možno hned po uvaření.
Podobné recepty:
Zapékané brambory v křenové omáčce
Zapékané hovězí s bramborovou kaší (Cottage Pie)
Bramborové placky s mákem (patenty)
Lahodná polévka s pórkem, brambory a cibulí
Fondue - sýrový pozdrav ze Švýcarska