Fazolový trojboj
Fazolový trojboj je velice snadný, chutný a zdravý pokrm. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
 
Málo času a velká chuť na zdravou večeři (oběd)? Tento recept je pak ten pravý pro vás.
 
Fazole. Co bychom si bez nich počali. V mnoha chudších oblastech světa je stále používají jako každodenní součást stravy namísto masa. Není divu, fazole jsou bohaté na protein, uhlohydráty a železo a jsou důležitým zdrojem vláknin.
 
Recept zvládne hravě i dítě. V podstatě jen vyprazdňujete obsah plechovek. Rychlá příprava a vaření ale neznamená, že jídlo není dobré, právě naopak! Navíc lze pokrm různě upravovat (viz tipy) podle toho, co zrovna máte v zásobě.
 
 
Příprava: 5 min.
 
Vaření: do 15 min.
 
 

Co budete potřebovat:

(pro 3- 4 osoby)
 
  • 1 středně velkou cibuli, nadrobno nakrájenou
  • 2 stroužky česneku, rozmačkaného
  • 2 lžíce oleje
  • 1 plechovku (200 g) fazolových lusků
  • 1 plechovku loupaných (krájených) rajčat
  • 1 plechovku bílých fazolí
  • 1 plechovku červených fazolí Kidney
  • 1 a ½ lžičky provensálského koření
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 hrsti nakrájené čerstvé bazalky
  • 100 g balkánského sýra
  • cukr
  • sůl
  • pepř
 
Ve velké hluboké pánvi nebo woku rozehřejte olej. Přihoďte cibuli a česnek a smažte na středním ohni asi 2 min., dokud cibulka nezesklovatí (nesmí zhnědnout).
 
Přidejte plechovku rajčat a dobře je promíchejte s cibulí a česnekem. Jestli nejsou krájená, rozbijte je na menší kusy vařečkou. Přidejte protlak, provensálské koření a dochuťte cukrem, solí a pepřem podle vlastních preferencí.
 
Přiveďte k varu a přidejte obsah zbylých plechovek. Promíchejte, snižte plamen a nechte chvilku vařit, až začne šťáva bublat.
 
Odstavte, přimíchejte bazalku, zkontrolujte chuť a je-li třeba dosolte (doslaďte). Před podáváním posypte rozdroleným sýrem.
 
Přejeme dobrou chuť!
 
 
 
Tipy:
 
Bílé fazole si můžete koupit i v rajčatové nebo chilli omáčce. Ušetříte tím protlak.
 
Fazole lze různě obměňovat a použít druh, který zrovna máte k dispozici.
 
Fazolové lusky můžete použít i mražené nebo čerstvé (je nutno předem povařit). Lusky lze nahradit i jinou zeleninou, např. hrachovými lusky, kukuřičkami apod.
 
Místo balkánského sýru můžete použít i nastrouhaný parmezán.
 
 
Vyzkoušejte také:
 

Marocká polévka s cizrnou

Fazolový guláš

Hummus s červenou řepou

Sojový guláš

Zapékaná pohanka s rýží, hlívou ústřičnou a zeleninou

 

VŠECHNY RECEPTY