Málo času a velká chuť na zdravou večeři (oběd)? Tento recept je pak ten pravý pro vás.
Fazole. Co bychom si bez nich počali. V mnoha chudších oblastech světa je stále používají jako každodenní součást stravy namísto masa. Není divu, fazole jsou bohaté na protein, uhlohydráty a železo a jsou důležitým zdrojem vláknin.
Recept zvládne hravě i dítě. V podstatě jen vyprazdňujete obsah plechovek. Rychlá příprava a vaření ale neznamená, že jídlo není dobré, právě naopak! Navíc lze pokrm různě upravovat (viz tipy) podle toho, co zrovna máte v zásobě.
Příprava: 5 min.
Vaření: do 15 min.
Co budete potřebovat:
(pro 3- 4 osoby)
-
1 středně velkou cibuli, nadrobno nakrájenou
-
2 stroužky česneku, rozmačkaného
-
2 lžíce oleje
-
1 plechovku (200 g) fazolových lusků
-
1 plechovku loupaných (krájených) rajčat
-
1 plechovku bílých fazolí
-
1 plechovku červených fazolí Kidney
-
1 a ½ lžičky provensálského koření
-
2 lžíce rajčatového protlaku
-
2 hrsti nakrájené čerstvé bazalky
-
100 g balkánského sýra
-
cukr
-
sůl
-
pepř
Ve velké hluboké pánvi nebo woku rozehřejte olej. Přihoďte cibuli a česnek a smažte na středním ohni asi 2 min., dokud cibulka nezesklovatí (nesmí zhnědnout).
Přidejte plechovku rajčat a dobře je promíchejte s cibulí a česnekem. Jestli nejsou krájená, rozbijte je na menší kusy vařečkou. Přidejte protlak, provensálské koření a dochuťte cukrem, solí a pepřem podle vlastních preferencí.
Přiveďte k varu a přidejte obsah zbylých plechovek. Promíchejte, snižte plamen a nechte chvilku vařit, až začne šťáva bublat.
Odstavte, přimíchejte bazalku, zkontrolujte chuť a je-li třeba dosolte (doslaďte). Před podáváním posypte rozdroleným sýrem.
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
Bílé fazole si můžete koupit i v rajčatové nebo chilli omáčce. Ušetříte tím protlak.
Fazole lze různě obměňovat a použít druh, který zrovna máte k dispozici.
Fazolové lusky můžete použít i mražené nebo čerstvé (je nutno předem povařit). Lusky lze nahradit i jinou zeleninou, např. hrachovými lusky, kukuřičkami apod.
Místo balkánského sýru můžete použít i nastrouhaný parmezán.
Vyzkoušejte také:
Zapékaná pohanka s rýží, hlívou ústřičnou a zeleninou