Velice jednoduchý a chutný recept v podobě bramborových plátků rychle povařených v křenovo – česnekové krémové omáčce a následně zapečených v troubě. Lze podávat samostatně nebo jako přílohu, která příjemně překvapí každého strávníka.
Příprava: cca 15 min.
Pečení v troubě: cca 1 hodina
Co budete potřebovat:
- cca 1 kg brambor, nakrájených na 3 mm plátky
- 300 ml mléka
- 300 ml plnotučné smetany
- 3 – 4 stroužky česneku, rozdrceného
- 3 lžíce křenové omáčky
- sůl
- pepř
Zapněte si troubu a nastavte ji na 190 °C (170 °C s ventilátorem). Ve větším hrnci smíchejte mléko, smetanu, křen a česnek. Přiveďte k varu. Snižte plamen a přihoďte brambory. Dobře promíchejte, ať se od sebe oddělí a nechte je vařit na mírném plamenu asi 10 minut nebo dokud nebudou poloměkké.
Přemístěte brambory i s omáčkou do zapékací nádoby a dejte do trouby. Pečte 30 minut na 190 °C (170 °C s ventilátorem). Pak zvyšte teplotu na 220 stupňů (200 s ventilátorem) a pečte dalších asi 30 minut nebo dokud nejsou brambory nahoře pěkně hnědé.
Podávejte samotné nebo jako přílohu.
Přejeme dobrou chuť!
Tip:
Omáčku a brambory si můžete povařit den dopředu, přelít do zapékací nádoby a nechat v ledničce. Než budete brambory péct, vyndejte je na hodinu z ledničky.
Vyzkoušejte také:
Zapékané brambory s česnekem a sýrem
Zapékané hřiby s bramborovou kaší
Rychlý losos s bramborovo-rajčatovým salátem