20111124_recepty_krenoveBrambory
Zapékané bramborové plátky v křenové omáčcce. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Velice jednoduchý a chutný recept v podobě bramborových plátků rychle povařených v křenovo – česnekové krémové omáčce a následně zapečených v troubě. Lze podávat samostatně nebo jako přílohu, která příjemně překvapí každého strávníka.

 

Příprava: cca 15 min.

Pečení v troubě: cca 1 hodina

 

Co budete potřebovat:

  • cca 1 kg brambor, nakrájených na 3 mm plátky
  • 300 ml mléka
  • 300 ml plnotučné smetany
  • 3 – 4 stroužky česneku, rozdrceného
  • 3 lžíce křenové omáčky
  • sůl
  • pepř

 

Zapněte si troubu a nastavte ji na 190 °C (170 °C s ventilátorem). Ve větším hrnci smíchejte mléko, smetanu, křen a česnek. Přiveďte k varu. Snižte plamen a přihoďte brambory. Dobře promíchejte, ať se od sebe oddělí a nechte je vařit na mírném plamenu asi 10 minut nebo dokud nebudou poloměkké.

Přemístěte brambory i s omáčkou do zapékací nádoby a dejte do trouby. Pečte 30 minut na 190 °C (170 °C s ventilátorem). Pak zvyšte teplotu na 220 stupňů (200 s ventilátorem) a pečte dalších asi 30 minut nebo dokud nejsou brambory nahoře pěkně hnědé.

Podávejte samotné nebo jako přílohu.

 

Přejeme dobrou chuť!

 

Tip:

Omáčku a brambory si můžete povařit den dopředu, přelít do zapékací nádoby a nechat v ledničce. Než budete brambory péct, vyndejte je na hodinu z ledničky.

 

Vyzkoušejte také:

Smetanové brambory

Zapékané brambory s česnekem a sýrem

Špenát s bramborem po indicku

Zapékané hřiby s bramborovou kaší

Rychlý losos s bramborovo-rajčatovým salátem

 

VŠECHNY RECEPTY