20091119_recepty_cottage1
Výsledný recept na talíři. (Velká Epocha)

Vynikající a snadný recept na plnohodnotný oběd pro celou rodinu, který zvládne i tatínek. Toto je anglická klasika v podání zapékaného mletého hovězího se zeleninou a s bramborovou kaší nahoře. V originále se jídlu říká cottage pie (čti kotyč páj). Existuje spousta variant a my jsme pro vás (jak jinak) připravili tu nejlepší, která bude chutnat všem.

Jedná se o velkou porci a hodně syté jídlo vhodné pro velké nedělní obědy, popř. následné pondělní dojídání :-)

 

 

Příprava: do 30 min.

Pečení: 30 min.

 

 

Co budete potřebovat:

(pro 6 porcí)

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 střední cibule jemně nakrájené
  • 2 stroužky rozdrceného česneku
  • 500g pomletého libového hovězího
  • 2 střední mrkve, nakrájené na kostky či kolečka
  • 125g mraženého hrášku
  • 4 lžíce rajčatového protlaku (pyré)
  • 2 lžíce nasekané petrželové natě
  • 2 hovězí bujóny smíchané s 50 ml vody
  • sůl a pepř na dochucení


Na horní vrstvu:

  • 4 velké brambory, loupané a nakrájené na kostky
  • 50g másla
  • 125g strouhaného sýru (Eidam, Čedar apod.)


Zapněte troubu na 200°C. Ve větším hrnci rozehřejte olej, pak přidejte cibuli, česnek a mleté maso. Míchejte směs, dokud nebude maso hnědé. Přidejte mrkev, hrášek, protlak, petrželovou nať, bujón, sůl a pepř a nechte vařit na mírném ohni asi 20 minut nebo dokud není mrkev měkká.

Zatímco se směs pomalu vaří, v druhém hrnci si uvařte brambory, a až jsou hotové, udělejte z nich kaši za pomoci másla a sýra (můžete přidat i kapku mléka). Masovou směs přeneste do větší formy na pečení. Na to naneste všechnu bramborovou kaši, kterou vyrovnáte do stejně tlusté vrstvy.

Strčte do trouby a pečte nepřikryté 30 minut nebo dokud kaše nahoře částečně nezhnědne.

20091119_recepty_cottage2
Cottage pie po vytažení z trouby (Velká Epocha)

 

 

Tipy:

Do hovězího můžete přidat zeleninu nebo houby dle vlastní chuti, záleží jen na vás.

 

Podobné recepty:

Zapékané hřiby s bramborovou kaší

Zapékaná ryba s bramborovou kaší (fish pie)

Zapékaná pohanka s rýží, hlívou ústřičnou a zeleninou

Zapékané brambory v křenové omáčce

 

VŠECHNY RECEPTY