20150107-polevka
 
Jednoduchá polévka jak na chuť, tak i na přípravu. Takovou jako dělávala moje babička, rychlovka, která zahřeje právě v těchto chladných dnech.

Tato chudá polévka, jak říkala, je svědkem toho, jak i z mála se dá uvařit chutný pokrm, vždyť trocha kmínu a pár brambor se doma vždy najde.

Na dvě porce budeme potřebovat
  • 1 litr vody
  • 1 lžičku kmínu nebo 1/2 lžičky drceného kmínu a 1/2 lžičky kmínu celého
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 2 střední brambory
  • sůl
  • pažitka nebo petrželka

Do hrnce dáme máslo, přidáme na kousky nakrájené brambory, kmín a krátce osmahneme, až kmín začne vonět. Přidáme mouku a opražíme až je mouka jemně růžová, přilijeme vodu nebo vývar, osolíme a vaříme brambory do měkka. Dochutíme a přidáme bylinky. Můžeme podávat s pečivem i opečeným chlebem.

Kdo si v dnešní době, kdy jíme bio a hledáme stále nové a rafinované recepty, vzpomene na tuto obyčejnou polévku? Věřte, já si vždy velmi pochutnám :-)


Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it/.

Další recepty:

Polévka s vůní hřebíčku