20141220-polevka1
(Sonia Vladyková/Unavená vařečka)
Mrkvička, kousek celeru a půl cibule, to jsou základní suroviny dnešní polévky. Její mírně nasládlá chuť a vůně hřebíčku nám navodí vánoční atmosféru a zahřeje nás, třeba po odpolední procházce v přírodě.

Budeme potřebovat
(rozpis je na dvě porce)

  • 1/4 kg mrkve
  • kousek celeru
  • 1/2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 1/2 lžíce hladké mouky
  • 5 hřebíčků
  • sůl, pepř, majoránka
  • opečené pečivo

Zeleninu očistíme, nakrájíme na malé kousky a chvilku podusíme na másle, přidáme hřebíček zaprášíme moukou osmahneme, přilijeme 1 l teplé vody, osolíme a vaříme do měkka.

Zeleninu rozmixujeme do krémova, případně trochu rozředíme, dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Podáváme s opečeným pečivem, které můžeme pokapat olivovým olejem, trochu osolit a okořenit majoránkou.


Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it/.


Související recepty:

Recepty: Kmínová polévka


Recepty: Pomerančová marmeláda

Recepty: Svařené víno a jablečná šťáva