Recept na nekynuté borůvkové knedlíky, nebo spíše taštičky, které vám nyní představíme, je jednoduchý, časově nenáročný a vděčný. Jinými slovy, vaše rodina či přátelé si je zamilují a vy budete stát na piedestalu slávy.

Doba přípravy i vaření vám dohromady zabere 30-45 minut (dle šikovnosti). Recept je pro 3 osoby.

Ingredience
  • 250-270g polohrubé mouky
  • 250g jemného tvarohu
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 3 lžíce oleje
  • cca 200g borůvek
  • moučkový cukr
  • máslo

Postup

V míse smícháme mouku, tvaroh, vejce, sůl a olej a uhněteme těsto. Mělo by být vláčné a zároveň by se nemělo lepit (kdyby se těsto lepilo, přidejte opatrně trochu mouky navíc a opět prohněťte).

20190714 165914

20190714 170244


Podkladovou desku poprášíme moukou a těsto vyválíme válečkem na rovnoměrnou tloušťku 2-3 mm (pro méně zkušené je lepší rozdělit těsto před válením na dvě půlky a vyválet každou část zvlášť kvůli velikosti). Poté z těsta vykrájejte kruhy – použijte k tomu obrácený hrníček nebo širší sklenici. Jen tak mimochodem, tohle je dobrá zábava pro děti. :) Zbytky těsta slepíme dohromady a znovu vyválíme a povykrajujeme.

Mezitím si připravíme borůvky, omyjeme je od nečistot a lístků a necháme okapat. Nejlepší je to udělat dostatečně dopředu anebo okapané borůvky položit ještě na ubrousek. Mokré borůvky by totiž mohly působit potíže při plnění a taštičky by se nám mohly odlepovat. Před plněním taštiček lesní plody smícháme s práškovým cukrem (pocitově), protože samy o sobě nejsou dostatečně sladké.

20190714 171129

20190714 171243


Na vykrojené těsto naklademe borůvky s cukrem tak, abychom byli schopni těsto spojit. Spoje dobře zmáčkneme, aby se nerozpojily.

Mezitím si necháme sevřít vodu, ať se nepřipravujeme o čas. Knedlíky/taštičky vložíme do vařící vody. Jakmile se začnou ve větší míře vynořovat na hladině, vaříme ještě další 3 minuty. Poté je z vody vytáhneme nebo vodu z hrnce slijeme.

20190714 171507
 

A pak šup na talíř, posypeme práškovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem. Dobrou chuť!

Tip: Pro hodně mlsné jazýčky doporučujeme podávat se šlehačkou. A pokud máte borůvek více, můžete je rozmačkat nebo rozvařit s cukrem a ještě jimi přelít knedlíky.


Pokud se vám náš článek líbil, podpořte nás prosím jeho sdílením na sociálních sítích.