turinovy_salat
Salát z tuřínu a mrkve s dresinkem ze zakysané smetany se hodí například k suchým a kořeněným masům nebo jako doplněk do sendviče či tortilly. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Křupavý salátek z kořenové zeleniny se hodí jako doplněk k hlavnímu suššímu jídlu, do sendvičů, tortil apod. Tuřín se v naší kuchyni příliš nepoužívá, oblíbený ho mají především ve Skandinávii, Velké Británii a Severní Americe. Rostlinu, která chutná trochu jako kedluben, lze opéct v troubě, použít do omáček, polévek, uvařit. Z vařeného tuřínu připravují v některých zemích kaši, stejně jako z brambor.
 
Do salátu použijte pokud možno mladé bulvy tuřínu.
 
 
Příprava: do 15 min.
 
 

Co budete potřebovat:

 
  • 250 g tuřínu
  • 250 g mrkve
 
Na dresink:
  • 150 g zakysané smetany
  • 1 stoužek česneku, rozdrcený (lze vynechat)
  • 1 lžíce jablečného nebo vinného octa
  • 1 lžička francouzské hořčice
  • sůl
  • pepř
 
Nahrubo nastrouhejte mrkev a tuřín a dejte do mísy. Smíchejte všechny ingredience na dresink, osolte a opepřete dle chuti. Přidejte dresink do mísy a dobře promíchejte. Zakryjte a nechte vychladit.
 
Přejeme dobrou chuť!

 

Podobné recepty:

Salát mého mládí (z červeného zelí)

Salát se zelím a pomerančem

Cizrnový salát s balkánem

Mangový salát na thajský způsob

Salát s Rucolou a balkánským sýrem

 

VŠECHNY RECEPTY