Křupavý salátek z kořenové zeleniny se hodí jako doplněk k hlavnímu suššímu jídlu, do sendvičů, tortil apod. Tuřín se v naší kuchyni příliš nepoužívá, oblíbený ho mají především ve Skandinávii, Velké Británii a Severní Americe. Rostlinu, která chutná trochu jako kedluben, lze opéct v troubě, použít do omáček, polévek, uvařit. Z vařeného tuřínu připravují v některých zemích kaši, stejně jako z brambor.
Do salátu použijte pokud možno mladé bulvy tuřínu.
Příprava: do 15 min.
Co budete potřebovat:
- 250 g tuřínu
- 250 g mrkve
Na dresink:
- 150 g zakysané smetany
- 1 stoužek česneku, rozdrcený (lze vynechat)
- 1 lžíce jablečného nebo vinného octa
- 1 lžička francouzské hořčice
- sůl
- pepř
Nahrubo nastrouhejte mrkev a tuřín a dejte do mísy. Smíchejte všechny ingredience na dresink, osolte a opepřete dle chuti. Přidejte dresink do mísy a dobře promíchejte. Zakryjte a nechte vychladit.
Přejeme dobrou chuť!
Podobné recepty:
Salát mého mládí (z červeného zelí)
Mangový salát na thajský způsob
Salát s Rucolou a balkánským sýrem