japonske hovezi
Hovězí na japonský způsob (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Jak název napovídá, jde o plátky hovězího upraveného v japonském stylu s ingrediencemi, jako omáčka teriyaki, zázvor a sladký rýžový ocet.

Maso se nechá marinovat minimálně 24 hodin v lednici, aby se pak bleskově osmahlo na woku. Pokrm se zpravidla podává s rýží, nudlemi anebo udonem (tlusté japonské nudle).

 

Příprava: do 20 min. + 24 hodin uležení v lednici

Smažení: do 5 min.

 

 

 Co budete potřebovat:

(porce pro 4 – 5 osob)

  • 5 cm čerstvého zázvoru, oloupaného a nakrájeného na kusy
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvě pomletého pepře (z mlýnku)
  • 500 g libového hovězího, nakrájeného na tenké (cca 3 mm) plátky
  • 6 lžic omáčky teriyaki
  • 3 lžíce sladkého rýžového octa
  • 2 lžíce třtinového cukru (popř. cukru krupice)
  • olej

Vymačkejte si česnek a zázvor do nádoby, ve které budete marinovat maso (může být i plastová uzavíratelná krabička). Přidejte pepř, teriyaki, ocet a cukr a promíchejte. Vložte maso a všechno dobře promíchejte, ať jsou všechny plátky pokryté marinádou. Dejte do lednice na 1 – 2 dny.

Před samotným smažením vyndejte maso na hodinu z ledničky, aby se dostalo na pokojovou teplotu. Ve woku rozehřejte olej na střední plamen. Dejte maso do woku, zvyšte plamen na maximum a za stálého míchání osmahněte asi jednu minutu. Vlijte marinádu a smažte další minutu až dvě, až jsou všechny plátky hnědé. Podávejte okamžitě.

Servírujte s rýží nebo nudlemi. Jíst by se mělo jídelními hůlkami a po jednom plátku, ne po lžicích najednou, jinak by se  maso mohlo zdát příliš tuhé.

 

 Tipy:

Sladký rýžový ocet dostanete v téměř každém obchodě se zdravou výživou (biopotravinami). Teriyaki seženete i v supermarketech.

Pokud nemáte mlýnek na pepř, rozbijte si v hmoždíři 6 kuliček černého pepře.

 

Podobné recepty:

Hovězí s pekingským zelím

Hovězí po thajsku

Zapékané mleté hovězí (Cottage Pie)

Asijský špíz satay s arašídovou omáčkou

Mravenci lezoucí po stromě

 

VŠECHNY RECEPTY