Známé čínské jídlo Mravenci lezoucí po stromě jsou vlastně tenké nudle s marinovaným mletým vepřovým. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Cože? Budeme vařit mravence? Ne tak docela. Jedná se o populární čínské jídlo, které má (údajně) připomínat mravence lezoucí po stromě a jeho větvích. Ve skutečnosti jde o směs naloženého vepřového a nudlí. Výsledkem je rychlý a chutný recept s exotickým nádechem.
 
 
Příprava: 5 min. + 30 minut uležení
 
Vaření: 10 - 15 minut
 
 
 
 
 

Co budete potřebovat:

(porce pro 4 osoby)
 
  • 250 g tenkých průhledných nudlí (rýžových apod.)
  • 250 g mletého vepřového
  • 4 jarní cibulky, nakrájené na šikmo
  • 180 ml kuřecího (zeleninového) vývaru
  • 2 lžíce oleje
 
Na marinádu:
  • 1 a půl lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce rýžového vína (pro alternativu viz tipy)
  • 1 lžičku cukru
  • 2 lžíce chilli omáčky (pro alternativu viz tipy)
 
V míse si smíchejte vepřové se všemi ingrediencemi na marinádu a nechte asi 30 minut uležet.
 
Dejte do velkého hrnce vařit vodu. Až bublá, vhoďte nudle. Vařte podle návodu na obalu (většinou kolem 3 minut). Pak slijte vodu a propláchněte studenou vodou, aby se nelepily.
 
Ve woku si rozehřejte olej a přihoďte jarní cibulku. Za stálého míchání ji orestujte (asi minutu). Pozor, aby se nespálila. Přihoďte naložené maso, zvyšte teplotu a za stálého míchání osmahněte, dokud maso neztratí svou růžovou barvu.
 
Přilijte vývar a za občasného míchání přiveďte k varu. Vhoďte nudle, dobře promíchejte a za stálého míchání vařte, dokud nejsou nudle pořádně horké a vývar vyvařený.
 
Přejeme dobrou chuť!
 
 
Tipy:
 
Místo rýžového vína můžete použít rýžový ocet (smíchaný s vodou v poměru 1:1). Ten lze koupit ve zdravých výživách.
 
Místo chilli omáčky můžete použít kečup nebo rajčatové pyré smíchané s chilli v prášku.
 
 
Související recepty:
 

Jak jsem potkal Číňany - část 1. 

Čínské speciality - badyán a mramorovaná vejce

Ryba na páře po čínsku

8 nejoblíbenějších čínských jídel