Zapékané hřiby s bramborovou kaší (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Podušené hříbky s celerovou natí a omáčkou, navršené bramborovou kaší a zapečené v troubě. Snadný vegetariánský recept s chutným výsledkem.
 
 
Příprava: do 10 minut
 
Vaření: cca 45 minut
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Co budete potřebovat:

(pro 4 osoby)
 
  • 1 kg brambor
  • 5 stonků celerové natě, nahrubo nastrouhané
  • 500 g hřibů (žampionů apod.), nakrájených nadrobno
  • 1 cibuli, nakrájenou nadrobno
  • 2 stroužky rozdrceného česneku
  • 70 g másla nebo margarínu
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce mouky
  • hrst petrželové natě, nakrájené nadrobno
  • 1 lžičku sušeného tymiánu (provensálského koření)
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • sůl, pepř
 
Brambory oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a uvařte, dokud nejsou měkké (do 20 minut). Slijte vodu, přidejte asi 30 g másla a 50 ml mléka a udělejte ne příliš hustou kaši (jestli bude třeba, přidejte mléko). Dosolte.
 
Zbývající máslo roztopte ve větším hrnci. Přidejte celer a cibuli. Smažte dokud nezesklovatí. Přidejte hříbky, česnek a tymián. V hrnku si rozmíchejte mouku s trochou mléka, pak přidejte zbylé mléko. Vlijte do hrnce k hříbkům. Přidejte petrželovou nať a citronovou šťávu a odvážně dosolte (dopepřete). Nechte vařit na mírném ohni asi 5 minut tak, aby směs nebyla tekutá (je-li třeba, přidejte mouky).
 
Všechno vylijte do zapékací mísy, nahoru přidejte rovnoměrnou vrstvu bramborové kaše a dejte na cca 20 minut zapéct do trouby na 190 stupňů.
 
Přejeme dobrou chuť!
 
 
Tipy:
Máme teď období pažitky, tak s ní můžete nahradit petrželovou nať.
 
 
Podobné recepty:

Zapékané hovězí s bramborovou kaší

Zapékaná ryba s bramborovou kaší

Sojový guláš

Zapékaná pohanka s rýží, hlívou ústřičnou a zeleninou

Zapékaný pórek po velšsku

 

VŠECHNY RECEPTY