Recept na pravy, pajersky kolac
Pravý, pajerský koláč. (Zdenka Danková/Velká Epocha)

Pajerský koláč pekla už moje babička. Moje maminka mi až na sklonku života prozradila, že pajerský vlastně znamená bavorský. Ale proč bavorský, tady na Jihlavsku?

Ano, vždyť právě tady žil tzv. „německý ostrov“. Do konce druhé světové války byly Jihlava, Havlíčkův Brod, Stonařov a další zdejší lokality obydleny převážně německým obyvatelstvem. Právě od německých hospodyní tudíž Češky převzaly recept na pajerský (bavorský) koláč a ten se předává dodnes. Někteří místní znají tuto laskominu jako koláč „pouťový“.

„Proti gustu žádný dišputát“ 

Jedna paní z Jihlavy mi prozradila, proč jsou její pajerské koláče tak dobré. Zadělává je vepřovým sádlem. Zastánci zdravé výživy nechť ještě neomdlévají a pokusí se udělat výjimku, tedy číst dále.

I na Vysočině platí, že: „Proti gustu žádný dišputát,“ jak říkal pan mlynář z „Babičky“ Boženy Němcové.

Zde Vám, milí čtenáři, přinášíme recept:

  • 1 kg hladké mouky
  • 20 dkg práškového cukru
  • 16 dkg sádla
  • 8 dkg kvasnic
  • 4 žloutky
  • sůl
  • horké mléko

 

Nádivka: 7 kostek tvarohu, žloutky, cukr, rozinky, 1 kostka másla, strouhaný perník.

 

Vypracujeme hladké kynuté těsto, tak, aby se nelepilo na vařečku. Necháme vykynout, buď od večera do rána nebo od rána do odpoledne. Těsto vyjde asi na 5 – 6 koláčů. Vyválíme ho a rukama přímo na plech vypracujeme do velmi tenké placky. Na ni naneseme 1/5 – 1/6 tvarohové nádivky a okraje těsta ze čtyř stran přehneme přes tvaroh. Koláč tak získá hranatý tvar. Okraje se potírají bílkem. Pečeme na 160 stupňů Celsia z obou stran.

A náležité „gró“ nakonec! Na ještě horký koláč sypeme řádnou vrstvu strouhaného perníku, na již vychladlejší práškový cukr (v tenké vrstvě po celé ploše). Ještě pozor, před podáváním se celá plocha koláče pokape rozpuštěným máslem, tak, aby se povrch koláče rozmočil, ale aby koláč přitom „neplaval“. A to je ono.

A tak, až ochutnáte pouťové koláče na Vysočině, možná zaváháte, zda se v nich kromě tvarohu nenachází ještě další živočišná složka. Na zdravou výživu na okamžik zapomeňte… Jsou lehké do ruky, syté do žaludku, křehké i šťavnaté zároveň. Na jazyku báseň.

Recept laskavě poskytla paní S. Čermáková


Vyzkoušejte také:

Jednoduchá bábovka ze šlehačky

Lívance s rybízovou pěnou

Bavorský jablečný koláč

Jednoduchý medovo - jablečný koláč

 

VŠECHNY RECEPTY