Lívanec s rybízovou pěnou
Lívanec s rybízovou pěnou (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

V životě člověka jsou recepty, které poznal a oblíbil si v mládí a na které díky svým rodičům a prarodičům nezapomíná. Mezi ně patří tato nesmírně výživná dobrota kombinující nakyslý rybíz se sladkou pěnou z bílků, to vše na pořádném poctivém lívanci.

Je právě čas rybízu a jestli máte nějaký na své zahrádce, zkuste ho část využít právě tímto způsobem. Jako děti jsme se olizovaly až za ušima a vydrželo nám to až do dnešního věku. Protože je to pokrm velice sytý, každému členovi rodiny postačí jeden velký lívanec s řádným nášupem rybízové pěny.

 


Příprava: 20 minut  + kynutí

Pečení: 10 minut

 

Co budete potřebovat:


(na 4 velké lívance)

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g hrubé mouky
  • ¼  litru mléka
  • 10 g droždí
  • sůl
  • 20 g práškového cukru
  • 1 vejce
  • 20 g másla
  • lžičku citronové kůry


Na pěnu:

  • 3 bílky
  • 3 lžíce cukru
  • 6 hrstí ovoce


Nejdřív připravíme kvásek. V malém hrnci nebo misce smíchejte droždí, trochu teplého mléka, lžičku cukru a lžičku mouky. Dobře promíchejte. Přikryjte a položte na teplou, ale vypnutou plotýnku nebo na sluncem vyhřátý parapet a nechte vykynout po okraj.

Mezitím do mísy vsypte prosátou mouku s cukrem, solí a strouhanou citronovou kůrou. Ve středu vyhlubte díru, kam vylijete vykynutý kvásek, vlažné mléko a rozměklé máslo. Míchejte těsto tak dlouho, až zřídne. Pak ho nechte vykynout na teplé, leč vypnuté plotýnce nebo vyhřátém parapetu (cca 15 min.).

Mezitím si připravíme pěnu. Rozdrťte si rybíz a přidejte do něj trochu cukru. Pak ušlehejte bílky s cukrem, dokud není pěna hustá.

Vykynuté těsto lžící vlijte do rozpálené a vymaštěné pánve. Pečte po obou stranách. Těsně před podáváním smíchejte rybíz s pěnou a naneste štědrou vrstvu na lívanec.

Dobrou chuť! 


Tipy:

Místo červeného rybízu lze použít i rybíz černý nebo jiné ovoce, např. jahody.

Do bílků si můžete přimíchat ušlehanou šlehačku. Budou tak hustší.

 

Podobné recepty:

Bramborové placky s mákem (patenty)

Originální mrkvance z Vysočiny

Jahodová omeleta

Domácí kynuté ovocné knedlíky

Rebarborový koláč

 

VŠECHNY RECEPTY