(Sonia Vladyková/Unavená vařečka)
Tak jsem tu zas s nějakou tou sladkostí, další útok na naši štíhlou linii. Ale myslím, že v těchto studených dnech si nějaký ten prohřešek můžeme dovolit.

Tento moučník si můžete udělat třeba na nedělní odpoledne, po krátké mrazivé procházce. To pak přijde určitě vhod, pohladí po duši  a dodá nám energii. A nemluvě o chuti, intenzivní chuti čokolády s jemně kořeněnou hruškovou náplní s příchutí hřebíčku a skořice.

Co budete potřebovat:

Linecké těsto:

·         150 g másla

·         300 g mouky

·         3 žloutky

·         130 g cukru

·         1 lžička prášku do pečiva

Vše zpracujeme v těsto, vyválíme na cca 3- 4 mm a vyložíme koláčovou formu. Dáme do chladničky a připravíme si náplň.

Čokoládová náplň:

·         3 - 4 hrušky podle velikosti

·         6 cukrářských piškotů

·         100 g hořké čokolády

·         2 vejce

·         120 g cukru

·         1 lžíce mouky

·         3 lžíce kakaa

Hrušky oloupeme, nakrájíme na plátky, dáme do kastrůlku a přilijeme trochu vody. Přidáme 4 hřebíčky, kousek skořicové kůry a 1 polévkovou lžíci cukru. Necháme povařit asi 10 minut - pozor  hrušky musí zůstat celé, nesmí se rozvařit.

V míse si rozšleháme vejce, cukr, kakao, mouku a přidáme čokoládu rozehřátou ve vodní lázni a vše dobře propracujeme.

Na dno připravené koláčové formy dáme rozmačkané piškoty, pak rozložíme vychladlé hrušky a vše zalijeme čokoládovou náplní. Povrch můžete ozdobit těstem, já jsem použila vykrajovátka ve formě hrušky, ale můžete si ozdobit koláč podle chuti a nebo ho nechat jednoduše neozdobený.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 35-40 minut. Po vychladnutí koláčová náplň není tuhá, ale krásně krémová. Můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it/.