Hustá polévka z mrkve s trochou vymačkaného zázvoru, který jí dodá ještě nasládlejší chuť. Snadná příprava a báječná a zdravá pochoutka. Polévka nemá extrémně výraznou nebo ostrou chuť, ale o to víc si vychutnáte pravou chuť použitých ingrediencí.
Příprava: do 10 min.
Vaření: cca 30 min.
Co budete potřebovat:
(porce pro 4 osoby)
- 2 lžíce oleje
- 1 větší cibuli, nakrájenou na 2 cm kousky
- 5 velkých mrkví, nakrájených na menší kousky
- menší kus zázvoru
- 1 a ½ zeleninového bujónu
- 1 hrst petrželové natě
- sůl
- pepř
Ve větším hrnci rozehřejte olej. Přidejte cibuli a špetku soli. Osmahněte cibulku, dokud nezesklovatí. Přidejte nakrájenou mrkev a další špetku soli. Restujte další asi 2 minuty.
Mezitím si vedle zalijte bujón s asi 700 ml horké vody (záleží na množství mrkve) a dobře promíchejte. Přidejte vývar do zeleniny a přiveďte k varu. Snižte plamen tak, aby voda probublávala a přikryjte pokličkou. Nechte vařit asi 20 minut (dokud není mrkev úplně měkká).
Mezitím si můžete oloupat zázvor a nakrájet ho na kousky. Po 20 min. odstavte polévku a nechte trochu vychladnout. Všechnu zeleninu vyberte (pár kousků můžete nechat pro ozdobu) a rozmixujte si ji v mixéru. Vraťte zpátky do vývaru, vymačkejte do něj za pomoci lisu na česnek přibližně 2 lžíce zázvoru (záleží na vás, kolik máte rádi).
Polévku dejte zpátky na plotýnku, ať se znovu ohřeje, přidejte sůl a pepř, je-li třeba, popř. trochu cukru, promíchejte a můžete servírovat.
Podávejte s petrželovou natí.
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
Zázvor rychle vyschne nebo zplesniví. Jestli chcete kořen zachovat čerstvý, oloupejte si ho, nakrájejte na kousky a zamrazte v sáčku. Budete tak vždy mít k dispozici čerstvý zázvor.
Zkuste také:
Originální mrkvance z Vysočiny
Křupavý salát z tuřínu a mrkve
Lehký a úsporný jablečný dort z ovocného pudingu