Cizrnová polévka
Marocká polévka s nezbytnou tamní surovinou - cizrnou (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Jednoduchá a přitom velmi dobrá polévka. V receptu jsem použil zavařené ingredience, ale pokud máte možnost a čas, použijte čerstvé, ovšem nezapomeňte si cizrnu předem přes noc namočit.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Příprava: cca 10 min.
Vaření: do 20 min.

 

Co budete potřebovat:

(porce pro 4 osoby)

  • 1 plechovku (400 g) nakrájených rajčat
  • 1 plechovku  (400 g) cizrny, propláchnutou a zbavenou vody
  • 1 střední cibuli, nakrájenou na drobno
  • 2 řapíky celeru, nakrájené na ½ cm kousky
  • 100 g zavařených velkých fazolí
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 a ½ zeleninového bujónu
  • kůru a šťávu z poloviny citronu
  • větší hrst koriandrové nati (popř. petrželové), nakrájené na drobno
  • olej
  • pepř

V hrnci rozehřejte olej. Na mírném ohni osmahněte za pravidelného míchání cibulku a celer, dokud nezměknou (asi 10 min). Mezitím si v 600 ml horké vody rozpusťte bujón a odložte stranou.

Přisypte k cibulce kmín a smažte další minutu. Zvyšte plamen, přidejte vývar, rajčata, cizrnu a trochu pepře z mlýnku. Nechte 8 minut probublávat. Přidejte citronovou kůru a šťávu a fazole. Vařte další 2 minuty. Ochutnejte a dosolte, je-li třeba.

Těsně před podáváním nasypejte do polévky koriandr. K polévce můžete zakusovat pitu, popř.  náš český chleba.

 

Přejeme dobrou chuť!

Tip:

Pro autentičtější chuť přidejte přiměřené množství čili.

Jestli chcete polévku sytější, můžete si do ní po uvaření přimíchat uvařenou rýži.

 

Podobné recepty:

Hummus rychle a snadno

Cizrnový salát s fetou

Cizrna s citrónem a špenátem

Indická polévka z červené čočky

Pastiňáková polévka

 

VŠECHNY RECEPTY