Jednoduchý a provoněný recept z indické kuchyně, kde si vystačíte jen s čočkou, kořením a trochou limetkové šťávy. Když už budete polévku vařit, udělejte si větší porci a co nesníte, může jít do mrazáku.
Příprava: 5 min.
Vaření: 50 min.
Co budete potřebovat:
- 200 g červené čočky
- 10 kusů hřebíčku
- 10 kuliček pepře
- 2 bobkové listy
- 1 lžičku mleté kurkumy
- 1 lžičku mletého kmínu
- ½ lžičky mletého chilli (lze vynechat)
- cca 1 lžíci šťávy z limetky
- cca 1 lžičku soli
Čočku si properte v hrnci ve studené vodě a tu slijte. Přidejte 1,2 litru vody a dejte vařit. Mezitím si do malého kousku látky zabalte pepř, hřebíček a bobkové listy a převažte provázkem (látku lze nahradit uzavíratelným sítkem na čaj, bobkový list může zůstat přímo v polévce). Jak bude čočka přicházet k varu, sesbírejte pěnu, která se nahoře vytvoří.
Přidejte látku (sítko) s kořením, chilli, kurkumu a kmín. Snižte teplotu a nechte mírně vařit asi 45 minut nebo dokud není čočka úplně měkká. Odstavte a zbavte se látky (sítka). Vhoďte sůl a limetku, promíchejte a je-li třeba, dochuťte.
Polévku rozmixujte ručním mixérem. Zdá-li se vám moc hustá, přilijte vody a nechte chvilku ohřát na plotně, aby se podávala horká.
Přejeme dobrou chuť!
Tip:
Pro vylepšení si udělejte do polévky krutony – kousky osmahnutého chleba.
Místo mletého chilli použijte čerstvou chilli papričku zbavenou semínek (milovníci ostrých jídel semínka ponechají).
Pro lepší chuť nahraďte polovinu soli světlou sojovou omáčkou.
Vyzkoušejte také: