Lilková mini pizza. (Screenshot/Youtube)
Lilková mini pizza. (Screenshot/Youtube)
Pokud čekáte návštěvu a rádi byste připravili něco zajímavého na pohled a výtečné chuti, pak doporučuji tyto lilkové mini pizzy.

Lilek nebo-li baklažán pochází z jižní Evropy. Je to rostlina náročná na teplo, což je škoda pro ty, kteří by jej rádi pěstovali, ale bohužel žijí v chladných končinách.

Lilek prospívá našemu zdraví tím, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi a podporuje správné fungování jater. Jeho konzumace napomáhá při léčbě různých ekzémů a kožních onemocnění.



Výroba tohoto jídla je velmi snadná, ale raději si na přípravu nechte dostatek času. Lilkové pizzy jsou podle mě nejlepší teplé. Doporučuji si vše nachystat dopředu, a když návštěva přijde, šupnout plech do trouby. Návštěva se nejprve namlsá vůně a pak ještě té dobrůtky.

Na přípravu budete potřebovat:

  • 1 lilek
  • rajčata
  • sůl
  • olivový olej
  • mozzarella
  • koření na pizzu
  • 2 stroužky česneku
 
Postup:

Lilek nakrájíte na kolečka, posolíte a necháte 20 min. potit. Mezitím si nakrájíte na kolečka rajčata a mozzarellu. Po 20 minutách lilky osušíte a na sucho opečete. Takto připravené lilky naskládáme na pečící papír na plech, potřeme olivovým olejem s česnekem. Na každý lilek dáme kolečko rajčete a mozzarelly a okořeníme. Pečeme na 200 stupňů/20 minut. Podáváme teplé s čerstvým salátem nebo křupavým pečivem.

Dobrou chuť!