Mají tedy blahodárný účinek na náš organismus, velké množství vitamínu C a vitamínu E, velký obsah vláknin. Snižují krevní tlak i cholesterol a pomáhají i při dietě.
I když se vám jich nepodaří nasbírat velké množství, můžete si z nich připravit třeba džem k masům nebo sýrům, velmi jednoduchá a dobrá záležitost.
Brusinkový džem
Na 500 g brusinek budete potřebovat:
- 550 g cukru
- šťáva z půlky citronu
- nebo trochu červeného vína
- 2–3 hřebíčky nebo kousek celé skořice
- pektin v poměru 1:1
Brusinky přebereme a dobře propláchneme tekoucí vodou. Dáme rozvařit na mírném ohni a přidáme koření, necháme ještě chvilku povařit a přimícháme cukr s pektinem. Vaříme do zhoustnutí, je-li potřeba, odebíráme tvořící se pěnu. Uvařený džem nalijeme do sterilovaných skleniček, dobře uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Z lesa si můžete vždy přinést něco zajímavého i dobrého, tak krásnou procházku letním lesem a dobrou chuť.
Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it.