20141209zazvor1
Zázvorový džus by mohl být dobrým stravovacím doplňkem v zimním obdobím. (YOSHIKAZU TSUNO/AFP/Getty Images)
Zimní období je ve znamení prvku Vody, orgánů ledvin a močového měchýře. Energie tohoto období je jinová, tedy chladná. Je třeba organismus zahřívat, aby se lépe vyrovnal s  vnějším chladem. Ideálně budeme doplňovat jang ledvin.

Nedoporučují se potraviny výrazně ochlazující. Například citrusy, syrová zelenina, saláty ze syrové zeleniny včetně různých zálivek, zmrzlina, nápoje s  ledem. Vyhovující není ani slepičí polévka (slepice je jinová).

Doporučují se potraviny více tepelně upravené, tedy pečené nebo dlouho vařené. Vhodné jsou vývary a konzumace  červeného masa, jako je hovězí, jehněčí, skopové, případně kuřecí, rovněž zahřívající. Skvělé jsou takzvané sedlácké nebo hrstkové polévky, kdy do vývaru přidáte luštěniny, kořenovou zeleninu, obilniny. Zázvor a skořice jsou v  tomto období rovněž vhodné, v  přiměřené míře.


Petr Khür je praktikem tradiční čínské medicíny od roku 1996. Vystudoval Evropskou univerzitu TČM a na farmaceutické fakultě UK obor léčivé rostliny. Je členem Československé SinoBiologické společnosti a Česko-čínské společnosti. Svou praxi provozuje v Praze. Jeho blog naleznete na http://tcm-khur.blogspot.co.uk.