Miso polévka. (Bamboodyl/Flickr.com)
Jarní období je ve znamení prvku Dřevo, orgánů jater a žlučníku. Energie tohoto období je jangová. Proto je dobré se v této době zdržet stravy, která přináší nadbytek jangové energie.

Nekonzumovat potraviny, jako je čerstvé pečivo s droždím, česnek, cibule, pórek, syrová nadýmavá zelenina apod.

Naopak vhodná je konzumace řapíkatého celeru, fenyklu, zázvoru, ovsa, černých bobů, černého sezamu, kuzu, lněného oleje, anýzu apod.

Na celkové posílení jsou vhodné vývary z luštěnin a kořenové zeleniny, případně vývary z kostí.

K pročištění organismu je dobrá kúra užívání zeleného jílu (cca 3 týdny), krátkodobé půsty a lehčí zeleninové pokrmy.

Recept – Miso polévka

Ingredience:

  • řasa wakame 3 x 3 cm
  • 1 malá mrkev
  • 1/10 hlávky zelí
  • 4 polévkové lžíce miso pasty
  • hrst zelené natě petrželky
  • 50 g tofu

Postup:

  1. řasu omyjeme ve vodě a vložíme spolu s omytou a nakrájenou zeleninou do 1 litru vody
  2. vaříme cca 20 minut, až je zelenina měkká
  3. řasu vyjmeme, pokrájíme na malé kousky a vrátíme zpět do polévky
  4. v hrníčku s malým množstvím vody rozmícháme miso a vlijeme do polévky
  5. tofu pokrájíme na malé kousky a rovněž přidáme do polévky
  6. polévku necháme přejít varem
  7. polévku servírujeme spolu s drobně nakrájenou zelenou petrželkou

Petr Khür je praktikem tradiční čínské medicíny od roku 1996. Vystudoval Evropskou univerzitu TČM a na farmaceutické fakultě UK obor léčivé rostliny. Je členem Československé SinoBiologické společnosti a Česko-čínské společnosti. Svou praxi provozuje v Praze. Jeho blog naleznete na http://tcm-khur.blogspot.co.uk.