Známe lepší nápoj z české zahrádky, než jakým je jablečný mošt?
Na „freshbedýnkách“ se nově objevila nabídka skvělého jablečného cidre (čti sidr) v bio kvalitě. Nabízejí ho jako fantastický nápoj, a to v několika verzích: jako suchý, polosuchý a sladký.
O jaký nápoj se vlastně jedná? Cidre není ani víno, ani mošt. Ale právě když jablečný mošt necháme zkvasit, získáme cidre - nápoj s různými stupni alkoholu.
Cidre vznikne prostou fermentací jablečné šťávy, která následně zraje v dubových sudech v náležité teplotě. Po uzrání se stáčí, čistí a ředí na požadovaný obsah alkoholu. Není uměle sycený.
Perlivý nápoj z ryze českých jablek v bio kvalitě prochází zráním nejméně půl roku. Není filtrován ani konzervován, prošel pouze přírodní procesem.
Můžeme otevřít a pít.
Cidre je silný podobně jako pivo ležák, ale je lehčí než pivo; v porovnání s vínem je však slabší a levnější.
Velmi oblíbeným nápojem je cidre také ve Velké Británii, Irsku a některých dalších západních zemích, kam se zřejmě kdysi dostal již před příchodem Římanů. Ovšem první záznam o něm pochází až z roku 1205. Námořníci na dávných plachetnicích používali denně sklenici cideru (angl. výslovnost „sajdr“) jako prevenci proti kurdějím. Dnes se s ním setkáte v každé anglické hospůdce, baru a tanečním klubu.
V Čechách se jablka v drtivé většině používala k výrobě moštu a pálenky. Na cidre nejsme tak zvyklí. Avšak v roce 2010 se objevila značka jediného českého cidre, a to Mad Apple (Šílené jablko).
Tento dosud málo známý nápoj se v českém jazyce správně označuje jako cidre; připouští se i prostá varianta cidr.
Zdroj: Freshbedynky, wikipedie, ciderclub.com