Grilovačka aneb žádný hněv a žádná rvačka

20121128 gril
Ilustr. foto, grilované kuře. (Flickr.com/stevendepolo)

Pokud se rozhodnete pozvat v létě svoje přátele do zahrady a spojíte-li příjemné posezení v přírodě s grilováním, vaši hosté budou jistě nadšeni a ocení vaši kulinářskou péči.

Myslete však na to, že každý třeba z různých důvodů nechce jíst masité pochoutky, a tak když připravíte část jídla pro masojedy a část pro ne-masojedy, budete velmi současní. Dáte-li návštěvníkům vybrat, neuděláte chybu.

Někteří hosté si možná donesou svůj vlastní steak, který si od vás nechají ugrilovat, aby byl podle jejich chutě a s jejich oblíbeným kořením. To může být také řešením, aby si nakonec všichni přišli na své.

Letní čas je příjemnou dobou k setkání pod širým nebem, někteří možná přijdou se svými dětmi nebo domácími mazlíčky. Každý si v zahradě nebo kolem grilu jistě najde svoje místečko.

Samotné grilování může být tak trochu dobrodružství, cestování nebo domorodá kuchyň – představovat si při něm můžete, cokoliv chcete. Na lov pečínky můžete osedlat svůj vůz a místo oštěpu vzít so kapsy peněženku, v džungli supermarketu, popřípadě na bio-farmě, kde mívají obzvlášť chutné maso, potom ulovíte potřebné suroviny. Potom stačí použít osvědčené recepty. Maso naklepat, okořenit, namarinovat, uležet…

Se zeleninou a s kořením si také můžete pohrát. Přílohu můžete připravit doma anebo postačí pečivo. Také je třeba nezapomenout na správné nápoje, pro dospělé i pro děti.

Než se maso či zelenina ugriluje, děti mohou prožít svá dobrodružství ve stínu zahrady a dospělí mohou probrat své obvyklé otázky nebo zájmy. Dámy si vymění recepty, předvedou své nové volnočasové nebo sportovní oblečení. Pánové si rovněž poví svoje o sportu a podobně.

Otázkou zůstává, zda grilování je mužská nebo ženská záležitost. Zřejmě podle dohody mezi manželi. Anebo se dohodne pánská či dámská jízda?

Mezi ženami se často předává, že když vaří muž, je jídlo často lepší, než kdyby vařila něžná polovina. Muži, pokud ovládají umění vařit, většinou ve svém kumštu dominují celkem úspěšně.

Když se společnost sejde, lidé si rádi předávají rady a vyměňují recepty. Mezi dobré rady patří, že se při grilování nevyplácí netrpělivost. Nespěcháme. Pokud bychom maso grilovali na příliš velkém žáru, pravděpodobně je spálíme. Obzvlášť se vyplatí počkat u zeleniny, tam je trpělivost odměněna fantastickou chutí a konzistencí, zvláště u kukuřice, svěřují se znalci. Vedle ryb a kuřecího masa se také dají grilovat třeba plátky ananasu - výborný nápad.

V podzimním a zimním čase nezbývá než opustit zahradu a přejít do obytných prostor. Ne každý však má k dispozici vnitřní prostor pro hosty grilovačky. Ovšem elektrické grily se dají umístit do každé kuchyně a můžeme v grilování pokračovat.

Jako domácí recept se doporučuje jednoduše vzít plátky brambor, potírat olejem, česnekem a kořením. Velmi chutné.

Grilované pochoutky rádi doplníme omáčkou, zeleninovými saláty; výtečné jsou tzatziki.

Čtěte také:

Nejsou dnešní společná grilování náhradou ohnišť dávných dob?

Recept: Grilovaná žebírka jsou non plus ultra

Recepty: Asijský špíz satay s arašídovou omáčkou