Čekáte hosty, před kterými se chcete vytáhnout? Tak to čtete správně, protože na tato žebírka vaši známí jen tak nezapomenou...
Výsledek postupu č. 2. (foto autora)

 

Na 4 porce budete potřebovat:

Maso:

  • 1,5 kg vepřových žebírek
  • 8 velkých bobkových listů (jen u postupu č. 2)
  • 10 kuliček černého pepře (jen u postupu č. 2)
  • 8 kuliček nového koření (jen u postupu č. 2)
  • sůl

Marináda:

  • 0,25 l černého piva
  • 0,25 l oleje
  • 2 PL medu
  • 2 PL sojové omáčky
  • 1 KL dijonské hořčice
  • ¼ KL tabasca (1 KL chilli)
  • 6 stroužků česneku (jen u postupu č. 2)

Maso nakupujte mírně prorostlé, ideální poměr tloušťky masa a žebrové kosti je 2:1.

 

Postup:

1) NA GRILU

Z žeber odstraníme tenkou blánu, nakořeníme a necháme je odležet.

Pokud jste opatřeni grilovacím zařízením, roztopíte si v něm brikety nebo nastavíte elektrický gril na teplotu 170 stupňů. Velmi zvolna žebra grilujeme a zhruba každou jednu hodinu je otočíme.

Maso můžete grilovat 4 až 6 hodin, delším pečením získá výtečnou chuť. Maso bude hotové tehdy, když jdou žebra lehce odtáhnout od sebe a jsou šťavnatá.

 

2) V TROUBĚ

Pokud nemáte gril, můžete grilování snadno nahradit pečením v troubě.

Maso omyjte ve studené vodě, vložte do hrnce, osolte a přidejte bobkový list, a "kuličková koření". Zalejte vodou a vařte 1,5 hodiny. Poté vyjměte a rozporcujte na jednotlivá žebra.

Česnek prolisujte a smíchejte se všemi ingrediencemi marinády. Pořádně promíchejte a vzniklou směsí potřete maso ze všech stran.

Vložte žebírka do trouby a grilujte při teplotě 160°C asi 14 minut.


Žebra podávejte s omáčkou, např. švestkovou nebo křenovou. Ideální přílohou je kváskový chléb nebo česnekové bílé pečivo.

Postup č. 2. (foto autora)20121121 maso220121121 maso3
Postup č. 2. (foto autora)

 

Čtěte také:

Recepty: Asijský špíz satay s arašídovou omáčkou

Nejsou dnešní společná grilování náhradou ohnišť dávných dob?

Grilovaná zelenina je výbornou pochoutkou pro každého

Zapékané kapustičky se šunkou a rajčaty

 

VŠECHNY RECEPTY