Masové kuličky jsou skvělou a snadnou formou úpravy masa a dají se připravit i použít nejrůznějšími způsoby.
Tento recept je na knedlíčky z vepřového masa, ale stejně tak můžete přidat i hovězí, použít nejrůznější bylinky a ingredience. Také forma přípravy může být odlišná, např. dušení nebo smažení. Zkrátka, nebojte se experimentovat. Náš recept se bude péct v troubě...
Příprava: do 10 min.
Pečení: do 20 min.
Co budete potřebovat:
(porce pro 4 osoby)
- ½ kg mletého vepřového
- 2 vejce
- 100 ml hovězího (kuřecího) vývaru
- 1 krajíc chleba
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 30- 40 g parmezánu, nastrouhaného
- 1 lžičku soli
- 1 hrst nakrájené petrželové natě
- špetku čerstvě namletého pepře
- 1 lžičku papriky (lze vynechat)
- 1 lžičku sojovky (lze vynechat)
Do mísy rozbijte vejce a přidejte na kousky natrhaný chleba (bez kůrky). Pak přidejte všechno ostatní kromě masa a vývaru. Dobře promíchejte.
Přidejte maso a opět dobře promíchejte. Ze směsi si udělejte kuličky o průměru asi 3 cm. Mohou být i menší, ale v tom případě snižte dobu pečení. Naskládejte do zapékací nádoby, nalijte na spodek vývar a nechte asi 20 min. péct na 180C nebo až jsou kuličky nahoře hnědé.
Podávejte s vaší oblíbenou přílohou, např. s bramborem, rýží, těstovinami a omáčkou bolognese atp. Já jsem je připravoval společně s paprikami na řecký způsob a rýží a výsledek byl vynikající.
Přejeme dobrou chuť!
Tip:
Pokud máte zbytek krájených rajčat (z plechovky anebo čerstvých z receptu na řecké papriky), přidejte je ke kuličkám po 10 min. pečení. Dodají jídlu zajímavější chuť a hustší omáčku.
Vyzkoušejte také:
Krůtí filety se žampionovou omáčkou
Gazpacho – oblíbená španělská polévka