masove Koule
Masové kuličky (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Masové kuličky jsou skvělou a snadnou formou úpravy masa a dají se připravit i použít nejrůznějšími způsoby.
 
Tento recept je na knedlíčky z vepřového masa, ale stejně tak můžete přidat i hovězí, použít nejrůznější bylinky a ingredience. Také forma přípravy může být odlišná, např. dušení nebo smažení. Zkrátka, nebojte se experimentovat. Náš recept se bude péct v troubě...
 
 

Příprava: do 10 min.
Pečení: do 20 min.
 
 
 
 

Co budete potřebovat:

(porce pro 4 osoby)
 
 
  • ½ kg mletého vepřového
  • 2 vejce
  • 100 ml hovězího (kuřecího) vývaru
  • 1 krajíc chleba
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 30- 40 g parmezánu, nastrouhaného
  • 1 lžičku soli
  • 1 hrst nakrájené petrželové natě
  • špetku čerstvě namletého pepře
  • 1 lžičku papriky (lze vynechat)
  • 1 lžičku sojovky (lze vynechat)

 

Do mísy rozbijte vejce a přidejte na kousky natrhaný chleba (bez kůrky). Pak přidejte všechno ostatní kromě masa a vývaru. Dobře promíchejte.
 
Přidejte maso a opět dobře promíchejte. Ze směsi si udělejte kuličky o průměru asi 3 cm. Mohou být i menší, ale v tom případě snižte dobu pečení. Naskládejte do zapékací nádoby, nalijte na spodek vývar a nechte asi 20 min. péct na 180C nebo až jsou kuličky nahoře hnědé.
 
Podávejte s vaší oblíbenou přílohou, např. s bramborem, rýží, těstovinami a omáčkou bolognese atp. Já jsem je připravoval společně s paprikami na řecký způsob a rýží a výsledek byl vynikající.

 

Přejeme dobrou chuť!

Tip:
 
Pokud máte zbytek krájených rajčat (z plechovky anebo čerstvých z receptu na řecké papriky), přidejte je ke kuličkám po 10 min. pečení. Dodají jídlu zajímavější chuť a hustší omáčku.
 
 
Vyzkoušejte také:

Papriky v rajčatové omáčce

Chorizo karbanátky

Krůtí filety se žampionovou omáčkou

Gazpacho – oblíbená španělská polévka

Mravenci lezoucí po stromě

 

VŠECHNY RECEPTY