Sladká pochoutka: Styl „na ježka“ je častým způsobem konzumace manga. Má tu výhodu, že se  při přípravě tolik nezalepíte. (flickr.com/Kirti Poddar)
Sladká pochoutka: Styl „na ježka“ je častým způsobem konzumace manga. Má tu výhodu, že se  při přípravě tolik nezalepíte. (flickr.com/Kirti Poddar)
Existuje důvod, proč mnoho lidí považuje mango za nejchutnější ovoce na světě. Obzvlášť pokud jste tento tropický plod někdy zkusili přímo v jeho domovině ve všech jeho obměnách, velikostech a druzích, víte, o čem mluvím.

Mango pochází z jihovýchodní Asie, zmínky o tomto ovoci jsou staré
6 000 let. Od té doby se ovšem rozšířilo do všech ostatních tropických oblastí, kde roste v mnohých odrůdách, od malých  tvaru fazole a velikosti přibližně 8 centimetrů až po obří oválné kusy vážící přes jeden kilogram.

Mango je dužnatý plod s neobvykle velkou peckou, která je s dužinou pevně spjata. Mangovník je mohutný a košatý strom dorůstající do výšky až 40 metrů s korunou o průměru až 20 metrů. Jeho listy jsou zelené po celý rok a plody zrají tři až šest měsíců. Barva kultivarů se může lišit od žluté po oranžovou, červenou či zelenou anebo v kombinaci více barev.

mango3
Tanzánijské ženy prodávají u cesty manga. Jeden kbelík těchto sladkých plodů, které děti tolik milují, vás v sezóně přijde v přepočtu na asi 20 korun (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Slupka se obecně nejí, pouze dužina. Dužina je oranžová a nasládle voní. V některých zemích se jí manga i nezralé, když je dužina ještě nazelenalá. Také způsoby konzumace se mohou lišit podle druhu plodu. Například jedna odrůda malých mang se jí ve východní Africe tak, že se nejdříve promačká dužina přes slupku, na jednom konci se kousek slupky vykousne a dřeň se vysaje.

ČTĚTE TAKÉ:
Banán - rychlá energie po celý rok
Jak dozrává exotické ovoce a zelenina v komerčním prostředí


Nejčastěji se ovšem plod oloupá celý, načež se nejdříve obě půlky dužiny odříznou co nejblíž pecky a pak se ořeže zbytek. Vše se pak nakrájí na menší lehce stravitelné plátky nebo kusy. Nevýhodou je, že se u toho hodně „zalepíte“. Dalším oblíbeným způsobem je tzv. metoda „na ježka“.

Mango má široké využití i v kuchyni, ať už plody zralé nebo ještě tvrdé. Zejména vynalézaví jsou v v tomto směru v asijských zemích, kde s jeho kulinářským využitím mají bohaté zkušenosti při výrobě salátů, dezertů, čatní, apod. Oblíbené a vynikající jsou také mangové džusy, smoothie a koktejly, které mohou být velmi syté. U nás se s tímto exotickým plodem můžete setkat i v sušených směsích ovoce.

mangovnik
Mladý mangovník. Dospělé stromy dorůstají až do výšky 40 metrů (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Mango hraje důležitou roli i v kultuře. Je to národní ovoce Indie, Pákistánu a Filipín. Mangovník je národním stromem Bangladéše. V hinduismu se zralé mango v rukách Ganéše vykládá jako symbol duchovního dovršení. V Tanzánii zase může výraz „vyzrálé mango“ (swahilsky embe dodo) znamenat mladou dívku nebo milou.

Největším producentem mang na světě je s převahou Indie. Na náš trh se ale dováží především ty ze zemí střední a jižní Ameriky.

Slupka manga může u malého procenta lidí způsobovat alergickou reakci. Pokud je tohle váš případ, nemusíte se potěšení z ovoce vzdát, stačí použít při loupání rukavice.

Zralé ovoce můžete umístit do igelitové tašky a dát do ledničky, kde vám vydrží až pět dnů.

 

Recepty

Mangový salát na thajský způsob