Ničím nepotěšíte rodinu více než snídaní v podobě čerstvých, křupavých máslových croissantů (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Pokud jste někdy zkusili pravé croissanty (čti kroasany) ve Francii nebo jinde na Západě, víte, jak lahodné a chuťově plné jsou. U nás se s poctivým máslovým croissantem setkáte jen ojediněle, proto vám přinášíme tento recept.
 
 
I když se může zdát postup zdlouhavý, nepochybně se jednou za čas vyplatí odměnit sebe i rodinu delikatesní teplou snídaní v podobě křupavých nadýchaných croissantů. Když je budete dělat popáté, zjistíte, že je to vlastně úplně jednoduché.
 
 
 
Příprava: 1 ½ hodiny (+ kynutí 1-2 hod. + odležení v lednici 3x 30 min. a přes noc)
 
Pečení: 15 - 25 min.
 

Co budete potřebovat:

(na cca 25 croissantů)
  • 500g hladké výběrové mouky plus extra mouka na podsypávání těsta
  • 340g másla pokojové teploty
  • 40g kvasnic
  • 90g cukru krystalu
  • 15g soli
  • 300 ml teplého mléka
  • vajíčko
Kvasnice rozmělníme v ruce na hrubší kousky, smícháme s polévkovou lžící cukru a na tuto směs nalijeme asi polovinu množství teplého mléka. Necháme přibližně 20 minut odstát na teplém místě. Může být radiátor nebo sporák zapnutý na nejnižší stupeň (tak abychom udrželi na plotýnce ruku).
    Než tato směs vykvasí, přichystáme si máslo. Všechno množství nakrájíme na centimetrové plátky a začneme klást vedle sebe na potravinářskou folii tak, abychom vytvořili obdélník o velikosti zhruba 20x25 cm. Toto přikryjeme další vrstvou potravinářské folie. Kuchyňským válečkem a mírným tlakem máslo spojíme v jeden celek, který dáme do ledničky.
     
     
    Máslo naklademe na folii, přikryjeme a vyválíme do celistvého plátu (Velká Epocha)
     
    Do mísy si vysypeme mouku, zbytek cukru a sůl. Uprostřed vytvoříme dolíček, do kterého vlijeme kvasnice (po 20ti minutách krásně „naskočí"- viz. obrázek) a zbytek mléka. Jemně těsto začneme promíchávat, až se stane celistvým. Poté vyklopíme z mísy na pracovní plochu a hněteme těsto zhruba 10 minut, až je příjemně hladké. Pokud těsto v průběhu zpracovávání lepí, podsypeme mírně moukou.
     
    Kvasnice vlijeme do mouky smíchané s cukrem a solí; těsto až dvojnásobně nakype. Vymačkejte z něj klouby na prstech vzduch (Velká Epocha)
     
     Poté těsto dáme do lehce moukou vysypané mísy a taktéž jen mírně poprášíme po povrchu moukou. Přes mísu přehodíme čistou utěrku nebo pokličku a zabalíme na 1.5 - 2 hodiny do deky. Po této době těsto až dvojnásobně nakyne.
     
     
    Z těsta vymačkáme jemným zatlačením vzduch a dáme na pracovní plochu, kterou si mírně poprášíme a těsto rozválíme na obdélník takové velikosti, aby se do něj dal „zabalit" plát másla. Máslo umístíme doprostřed tohoto obdélníku a přehneme přes něj nejprve jednu stranu délky těsta a následně druhou. (viz. obrázek).
     
     
    Těsto rozválíme na obdélník a zabalíme do něj plát másla (Velká Epocha)
     
     Těsto si položíme tak, abychom měli přeskládané vrstvy těsta směrem k sobě (viz. obrázek) a opět rozválíme na obdélník. Ten přeložíme stejným způsobem, jako se překládal na počátku s máslem.
     
     
    Těsto otočíme přeskládanými vrstvami k sobě a rozválíme a opět poskládáme. Pak ho zabalíme do potravinářské folie a uložíme do ledničky (Velká Epocha)
     
    Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme v ledničce minimálně 30 min. Po půl hodině opakujeme stále ten stejný postup. Těsto otočené přeskládanými vrstvami směrem k sobě rozválíme na obdélník a přeložíme. Zabalíme do folie a dáme na další půl hodinu do lednice. Celý postup opakujeme ještě 2x a nakonec necháme těsto v lednici přes noc.
     
     
    Těsto rozkrojíme na tři díly, popřípadě na dva (podle velikosti) a rozválíme na dlouhý obdélník ne tlustší než 0.5 cm. V průběhu těsto podsypáváme moukou. Obdélník rozkrájíme na trojúhelníky. Ty následně smotáme a dáváme na plech (viz. obrázek). Potřeme rozkvedlaným vajíčkem a pečeme na 190 st. C asi 15 min. (záleží na troubě).
     
     
    Těsto rozkrojíme na tři díly, které rozválíme a rozkrájíme na trojúhelníky. Ty smotáme a dáme na plech (Velká Epocha)
     
    Tipy:
     
    Hladkou mouku použijte světlou výběrovou speciál 00 extra a opravdové máslo, ne margarín ani tuky. Rozdíl by byl zásadní!
     
    Pokud vám nějaké croissanty zbudou, ohřejte si je v troubě (ne v mikrovlnce, ta je spálí a zgumovatí).

     

    Vyzkoušejte také:

    Čapáty z východní Afriky

    Špenátová buchta

    Banánová buchta s ořechy

    Bramborové placky s mákem (patenty)

    Zázvorové koláčky ze špaldy

     

    VŠECHNY  RECEPTY