Plněná cuketa
Cuketa plněná mrkví a balkánským sýrem (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Čas cuket ještě úplně neodezněl a pořád se na zahrádce rodí nové a nové kusy. Co s nimi? Tady je nový, neotřelý recept na plněné cukety, který skýtá mnoho obměn.


Příprava: do 15 min.

Pečení: 30 – 45 min.

 

 

 

 

Co budete potřebovat:

(porce pro 1 osobu)

  • 1 větší mladou cuketu
  • 2 lžíce jemně nastrouhané mrkve
  • 50 g balkánského sýra
  • 2 stroužky česneku
  • 6 mini rajčátek
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • cottage sýr
  • 1 lžíci nastrouhaného parmezánu (lze vynechat)
  • sůl
  • pepř

Cuketu rozkrojte podélně napůl. Lžící vydlabejte střed. Vydlabanou část dejte osmahnout na nepřilnavou pánev bez oleje, vařečkou rozdělte větší kusy na malé. Smažte, dokud se nevypaří všechna voda.

Mezitím si smíchejte nastrouhanou mrkev s balkánským sýrem (rozdrolte v ruce), česnekem, a rozpůlenými rajčátky. Poměr mrkve a sýru by měl být přibližně stejný. Přidejte osmahlou cuketu a dobře promíchejte, dosolte a dopepřete, je-li třeba.

Směsí vyplňte vydlabanou cuketu a nahoře polijte cottage sýrem. Pečte v troubě na 180°C  30 – 45 minut, dokud není cuketa měkká.

Po vytažení posypte parmezánem a podávejte samotné nebo s přílohou.


Přejeme dobrou chuť!

Další varianta náplně

Vydlabaný střed cukety poduste na pánvi s nakrájenou cibulkou, dokud z cukety nevytéká voda a cibulka není měkká. Odstavte a smíchejte s balkánským sýrem (můžete přidat i osmahlé semínka fenyklu nebo česnek). Směsí naplňte vydlabané cukety a pečte jako v předchozí variantě.


Tipy:

Tymián můžete nahradit bazalkou nebo provensálským kořením. Nejlépe je použít čerstvé bylinky (přibližně jednu hrst nadrobno nakrájených listů).

Nebojte se trošku experimentovat, zkusit i jiné ingredience. Místo parmezánu můžete použít tučný eidam nebo sýry vynechat úplně, přidat osmahlé mleté maso atd.

 

Podobné recepty:

Slaný cuketový koláč

Zapékané kapustičky se šunkou a rajčaty

Čokoládovo – cuketová buchta

Korejské cuketové lívance

Zeleninový závin po indicku

 

VŠECHNY RECEPTY