Sojový guláš
Sojový guláš. (Velká Epocha)

Pokud máte rádi guláš, ale nejíte maso, pak vám určitě zachutná tato bašta, která je navíc rychlá a chutná.

 

 


Příprava: cca 5 min (plus čekání na sóju)

Vaření: do 20 min

 

 

 

 

 

Co budete potřebovat:

(porce pro celou rodinu)

  • 1,3 l vody
  • 2 větší cibule (300g), nakrájené nadrobno
  • 4 lžičky mleté papriky
  • 2 kostky bujonu (natur vitana je bez glutamanu)
  • 50 g (3 lžíce na kopec) hladké mouky
  • 1 větší bramboru, nakrájenou na kostičky
  • 1 balení sojových kostek (100g)
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce majoránky
  • 4 stroužky česneku
  • kmín drcený
  • pepř
  • sůl
  • chilli
  • olej


Nejdříve si dopředu nachystáme sojové maso tak, že jej pár hodin namočíme ve vodě a než jdeme vařit, skutečně pečlivě z něj vymačkáme vodu. Rozpálíme v hrnci olej a vsypeme nakrájenou cibuli, smažíme, dokud nezačne hnědnout.

Vsypeme mletou papriku a smažíme ještě 1 min, ne déle, pak přilijeme litr vody. Vsypeme pokrájenou bramboru a sojové maso. Přihodíme bujony, ve zbylých 300 ml rozmícháme mouku a vlijeme do hrnce. Přidáme sojovou omáčku a vaříme.

Jak se blížíme ke konci, přidáme hořčici a vaříme, dokud maso není zcela měkké. Nakonec přidáme ještě majoránku (asi 1 lžíce), pepř, kmín, chilli, cukr, dosolíme. Vypneme plamen a vymačkáme česnek.

Podáváme s chlebem.



Tip:

Některé levné papriky mají mdlou barvu, nejsou pro guláš příliš vhodné.

Guláš chutná lépe na druhý den.

Sojové maso lze nahradit tofu, lilkem, cuketou nebo jinou zeleninou.

 

Podobné recepty: